Култура

Изложба "Кун: уметник-радник-борац" у Галерији САНУ

Посетиоци могу да виде уља на платну великог формата, графичке мапе, цртеже, илустрације, предмете из области примењених уметности
Изложба "Кун: уметник-радник-борац" у Галерији САНУ© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg

Изложба "Кун: уметник-радник-борац" ауторки Мишеле Блануше, Виде Кнежевић и Ане Панић, поводом 120 година од рођења уметника Ђорђа Андрејевића Куна, отворена је у Галерији САНУ и трајаће до 8. септембра.

Кун је био револуционар, академик и професор на Академији ликовних уметности у Београду.

Његово име представља главну одредницу у историји југословенске уметности 20. века која директно реферише о појму борбеног реализма – уметности која је била тесно повезана с ангажованим, еманципаторским друштвено-политичким догађајима прошлог века.

Изложба кроз различите стваралачке фазе, од ратног, међуратног и послератног периода, нуди тумачење комплексног уметниковог опуса који га сврстава у корпус југословенских авангардних и критичких уметничких пракси које су омогућиле сусрет уметности и политике.

На изложби је представљена богата заоставштина уметника, уље на платну великог формата, графичке мапе, цртежи, илустрације, предмети из области примењених уметности.

Такође, представљени су и архивски материјали који се чувају у најзначајнијим институцијама и органима државне управе, као што су Управа за послове различитих органа, Министарство спољних послова, Медија центар "Одбрана", Народни музеј Србије и друге важне институције, али и архива породице уметника.

Изложбу су организовали Галерија САНУ, Музеј савремене уметности у Београду и Музеј Југославије, а њен кустос је Катарина Живановић.

image