Култура

Ремек-дело на аукцији: Како је Тицијанова слика завршила у пластичној торби (ФОТО)

Слика ренесансног мајстора украдена је прво 1809. године, а затим и 1995. године
Ремек-дело на аукцији: Како је Тицијанова слика завршила у пластичној торби (ФОТО)Getty © Sean Dempsey - PA Images/PA Images

Позната Тицијанова слика Богородице и Исуса из 16. века под називом "Одмор током бекства у Египат", која је пронађена на лондонској аутобуској станици 2002. године након крађе, биће стављена на аукцију у Кристију 2. јула, а очекује се да ће достићи цену од 17,5 до 29 милиона евра.

Слика ренесансног мајстора украдена је прво 1809. године, а затим и 1995. године, након чега је откривена у пластичној кеси на лондонској аутобуској станици 2002. године, пренео је "Гардијан".

Верује се да је венецијански сликар "Одмор током бекства у Египат" насликао 1508. када је имао 20 година.

То је слика на дрвеном панелу која приказује Богородицу која љуља дете Исуса са Јосифом који га гледа.

Први пут је документована у колекцији венецијанског трговца зачинима почетком 17. века, а током наредних векова била је у власништву разних аристократа, царева и надвојвода широм Европе.

Слика је два пута украдена до сада – први пут украле су је Наполеонове трупе 1809. године из палате Белведере у Бечу, а затим средином 1990-их када је опљачкана резиденција маркиза од Бата у Вилтширу у Енглеској.

Слику је 2002. године пронашао бивши шеф одељења за уметност и антиквитете Скотланд Јарда Чарлс Хил у пластичној кеси на аутобуској станици у Ричмонду у Лондону.

Хил, који је умро 2021. године, рекао је да га је на лице места довео један мушкарац у замену за награду од око 117.000 евра.

image