Култура

Јединствено откриће: Пронађено једино Микеланђелово уље на платну, мања верзија "Страшног суда"

Слика се сматрала изгубљеном више од 100 година, а истраживачи мисле да ју је Микеланђело дао на поклон сликару Алесандру Алорију
Јединствено откриће: Пронађено једино Микеланђелово уље на платну, мања верзија "Страшног суда"Getty © Universal History Archive / Contributor

У Женеви је пронађено једино уље на платну које је израдио Микеланђело, а ради се о мањој верзији "Страшног суда", који се може видети у Сикстинској капели, рекао је Амел Оливарес, специјалиста ренесансне уметности.

Оливарес је женевски "Страшни суд" проучавао осам година, заједно са конзерватором Хосеом Мануелом дел Рио Караском, пре него што су дошли до закључка да дело припада Микеланђелу.

Ова слика сматрала се изгубљеном више од 100 година, а истраживачи мисле да ју је Микеланђело дао на поклон сликару Алесандру Алорију, којем је служила као инспирација за олтарске слике у фирентинској базилици Сантисима анунцијата.

На слици се може видети Христ, као и друге фигуре са "Суда" у Сикстинској капели, док су димензије 96,52 са 81,28 центиментара, преноси Анса.

Сматра се да је једно од лица на слици Микеланђелово, али је представљено млађе од онога што је историчарима уметности познато.

Истраживачи су истакли да је Христ насликан без браде, исто као на фресци у Сикстинској капели, а ликови су непотпуни, или се чине скицирани.

Како тврди Оливарес, ово дело указује да је технику уља на платну Микеланђело научио од сликара Себастијана дел Пјомба.

Детаљан опис женевског "Страшног суда" пронађен је у Државном архиву у Фиренци 1792. године, у документима који се односе на попис намештаја и уметничких дела у власништву фирентинског маркиза Доната Гуадања.

image