Култура

Орден српске заставе за Владимира Толстоја: Човек који представља везу народа Србије и Русије

Потомак чувеног руског писца Лава Николајевича Толстоја, како је рекао, наставиће да ради као досад, а има бројне планове на пољу филма, сликарства и издаваштва
Орден српске заставе за Владимира Толстоја: Човек који представља везу народа Србије и Русије© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Министар културе Никола Селаковић је, у име председника Србије Александра Вучића, уручио Орден српске заставе првог степена Владимиру Иљичу Толстоју, саветнику за културу председника Русије Владимира Путина.

На свечаности у Историјском музеју Србије, у присуству амбасадора Русије Александра Боцан-Харченка и других званица, Селаковић је уручио Толстоју орден за јачање културних веза Србије и Русије, којим га је Вучић недавно одликовао поводом Сретења – Дана државности.

Селаковић је истакао да је Толстој "човек који представља својеврсну везу два народа и културе, која није оличена само у функцијама које је обављао и обавља већ су део његовог породичног генетског кода".

Према његовим речима, повезивање српске и руске културе за Толстоја је "једна врста завета његових предака којима је Србија, у бурном историјском раздобљу за руски народ", после Октобарске револуције, пружила уточиште".

"Захваљујемо вам што сте на функцији посебног саветника у области културе председника Путина доприносили развоју наших културних веза, што су у време вашег мандата организована културна дешавања која се и данас одржавају, а њихов квалитет расте и оплемењује културну размену Србије и Русије", навео је министар.

Истакавши да "остајемо верни традиционалним правим вредностима", од којих је једна "противљење историјском ревизионизму", Селаковић је додао да је уверен да ће међу признањима које је добио Толстој српски орден заузимати запажено место.

"Живело српско-руско пријатељство и сарадња", закључио је Селаковић.

Захваливши председнику Вучићу што је наградио његов скроман допринос, Толстој је рекао да је ово тренутак који је врло узбудљив и важан за њега, а присетивши се свога деде и оца, истакао је да су они "српска линија Толстојевих".

Толстој је подсетио да је од 1920. до 1945. године његова породица живела у Србији, да је његов отац рођен 1930. у новом Бечеју, и да су Толстојеви учествовали у ослобађању Србије од немачке окупације у Другом светском рату.

"То су људи који су заслужили ову награду, и били би срећни да знају да сам данас овде као представник породице Толстој", навео је лауреат.

Потомак чувеног руског писца Лава Николајевича Толстоја је рекао да ће наставити да радити даље као до сада, јер има доста планова када су у питању филм, сликарство и издаваштво.

image