Култура

Бели Руси и ренесанса српског позоришта: У Руском дому отворена путујућа изложба

На изложби су приказане фотографије и текстови о руским уметницима из области драме, опере и балета, који су се досељавали у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца (СХС) или Југославију у периоду између Првог и Другог светског рата
Бели Руси и ренесанса српског позоришта: У Руском дому отворена путујућа изложба© TANJUG/NENAD MIHAJLOVIĆ

Путујућа изложба "Бели Руси и ренесанса српског позоришта" свечано је отворена вечерас у Галерији Руског дома и на њој је представљен део историје позоришта у Србији, који је стваран под утицајем "белих" Руса у време након Октобарске револуције.

На изложби су приказане фотографије и текстови о руским уметницима из области драме, опере и балета, који су се досељавали у Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца (СХС) или Југославију у периоду између Првог и Другог светског рата.

Георгиј Енгелхарт из Руског дома рекао је на отварању да је видан руски утицај на српско и југословенско позориште између два рата, када је било руских емиграната, и уопште се десио врло буран период у Русији.

Он је оценио да је руска књижевност увек била врхунска и у процвату, тако да су писци Антон Павлович Чехов, Фјодор Михајлович Достојевски, Лав Николајевич Толстој, Николај Васиљевич Гогољ увелико постали класици и често били "оживљени" на позоришној сцени и нагласио да је позоришни метод "Систем Станиславски" представљао темељ за филмове у Холивуду.

Историјску грађу за изложбу уступио је Музеј позоришне уметности Србије (МПУС) у Београду, а директорка тог музеја Весна Буројевић рекла је да је захваљујући Русима знатно унапређено позориште у бившој Југославији - они су основали Балет и Оперу у Народном позоришту, бавили се педагогијом, у потпуности су модернизовали позориште.

"Позоришни уметници из Русије били су различитих профила и година, и ангажовани су у целој тадашњој Југославији. Без руских уметника не може ни да се замисли позоришни живот у Србији", закључила је Весна Буројевић.

Власник компаније "Колор Медиа Комјуникејшнс", која је подржала изложбу, Роберт Чобан рекао је да је то путујућа изложба која је приказана у Новом Саду и Белој Цркви, а да ће гостовати и у Новом Бечеју, као једном од места са највећом концентрацијом "белих" Руса који су у Србију дошли између два светска рата.

Изложба ће бити отворена у Руском дому до 29. фебруара.

image