Култура

Успешна сезона ЈДП: Одиграна 271 представа, било 107.000 гледалаца

"ЈДП је посветило новембарски репертоар великом редитељу, а крајем истог месеца одржано је 'Вече Јагоша Марковића' којим смо се симболично опростили од великог пријатеља наше куће", наводе из позоришта
Успешна сезона ЈДП: Одиграна 271 представа, било 107.000 гледалаца© Југословенско драмско позориште

Југословенско драмско позориште (ЈДП) саопштило је данас да је у сезони 2023/24. на њиховим сценама одиграна 271 представа, са 107.000 гледалаца.

"Наставило се велико интересовање публике, па је 80 одсто репертоара било распродато већ прва два дана продаје. И даље су на репертоару представе са енглеским титлом, а број пратилаца на друштвеним мрежама Инстаграм, Фејсбук и Икс се из дана у дан повећава", навели су из ЈДП-а.

У протеклој сезони одржано је шест премијера, уз 19 извођења њихових представа у 16 градова и осам држава, на фестивалима и у великим државним позориштима, подсетили су из ЈДП-а.

Како је наведено, на великој сцени "Љуба Тадић" биле су премијере представа "Болест младости" у режији Јоване Томић, "Лимени добош" Васила Христова, "Сирано" Горчина Стојановића и "Михаел Колхас" Бориса Лијешевића, а на сцени "Студио ЈДП" "Инцидент на граници" Стефана Гајића и "Диско свиње" Сима Ђукића.

Од чланови ансамбла ЈДП-а, Анита Манчић је овогодишња добитница "Добричиног прстена", а за улогу у представи "Развојни пут Боре шнајдера" Ненад Јездић је добио награду "Раша Плаовић", подсетили су из ЈДП-а.

Бијенална награда "Љубинка Бобић" за најбоље глумачко остварење у области комедије додељена је Сањи Марковић за улогу у представи "Чудо у Шаргану", саопштио је ЈДП.

"У овој сезони обележили смо педесета играња представа 'Ујка Вања', 'Едип' и 'Београдска трилогија', а нови чланови нашег ансамбла постали су Марија Вицковић, Лазар Ђукић и Теодор Винчић", пише у саопштењу.

"Развојни пут Боре Шнајдера" је ишао на Глумачке свечаности "Миливоје Живановић“ у Пожаревцу и фестивал "Дани комедије" у Јагодини, где је Јездић добио Награду за најбоље глумачко остварење, а представа Награду публике.

За исту представу ЈДП-а на фестивалу "Нови тврђава театар" у Чортановцима глумачке награде су добили Радован Вујовић и Бранка Шелић, а изведена је и на сценама Културних центара у Руми и Лазаревцу.

"Тит Андроник" Андраша Урбана ишао је на Интернационалном фестивалу Уније театара Европе у Клужу, а представа "Врат од стакла" у режији Јагоша Марковића изведена је у Бањалуци, на "Данима Јагоша Марковића" у Народном позоришту Републике Српске.

На сцени ЈДП-а гостовали су Градско позориште из Истанбула са представом "Рат и мир" Лава Николајевича Толстоја у режији Александра Поповског и Национални театар из Пекинга са драмом нобеловца Мо Јена "Убица Ђанг Ке" у режији Жена Минга.

Из ЈДП-а су подсетили да су прошле јесени почели радови на санацији њихове велике зграде, а средства је на предлог Министарства културе обезбедила Влада Србије, "закључком којим су обезбеђена средства из кредита Банке за Развој Савета Европе".

"Из ових средстава обезбеђена су и средства за израду пројектне документације за изградњу Театра 'Бојан Ступица' ", навело је позориште.

Из ЈДП-а су подсетили да су их "у овој сезони напустили пријатељи, бивши чланови и сарадници Жарко Лаушевић, Гојко Шантић, Зоран Ерић и Јагош Марковић, чије се четири представе тренутно изводе на репертоару."

"ЈДП је посветило новембарски репертоар великом редитељу, а крајем истог месеца одржано је 'Вече Јагоша Марковића' којим смо се симболично опростили од великог пријатеља наше куће", пише у саопштењу.

image