Магазин

Опадање косе код жена: Када треба да се забринете

Кад се очешљамо приметимо да нам опада коса - четка или чешаљ то доказују, а нама се чини да је сваки мањи прамен разлог за бригу. Лекари кажу да не паничимо, јер је опадање косе јесте део старења и откривају колико је заправо нормално изгубити власи дневно.
Опадање косе код жена: Када треба да се забринете© reepik

Можда нам се учини да нам опада коса више него иначе - примећујемо да се налази на гардероби, четка је пуна длака, често је уочимо на поду. Помислимо да нешто није у реду, али стручњаци кажу да нормално је изгубити 50 до 150 власи дневно. То може изгледати много, али већина људи у сваком тренутку има око 100 хиљада власи на глави. Прамен косе има свој животни циклус који се састоји од четири фазе: фаза раста, која траје неколико година; прелазни период, који траје неколико недеља; фаза мировања и опадање. Чињеница је да длаке опадају у различитим периодима, несразмерно, па због тога не оћелавимо сваких неколико година.

"Једноставна истина је - време није на вашој страни када је у питању коса. Вероватно имате најбољу косу између 15 и 30 година. Након тога, долази до постепеног опадања, праћеног наглим променама након менопаузе. Естроген је веома добар за косу, али након менопаузе, жене губе и њега и косу", каже др Мери Лупо, дерматолог.

Алармантно опадање косе

Постоје објективни знаци да губитак може бити превелик посебно код жена. На пример, ако видите скалп кроз косу, а многе жене примећују да су им репови тањи него што су били, или откривају грудве косе у одводу за туширање или на јастуцима.

"Ако вас узнемирује приметан губитак косе, закажите посету дерматологу, који може да прегледа власиште и предложи анализу крви како би проверио могуће узроке губитка косе", предлаже др Елизабет Хаусменд.

Зашто коса опада

Генетски фактори често доприносе губитку косе код жена, као и стрес и физиолошки напор:

"Када се догоде стресне ситуације, не видите промену у губитку косе три до четири месеца због природног циклуса косе", појашњава др Дорис Деј.

Одређена здравствена стања као што су поремећаји штитне жлезде, анемија или синдром полицистичних јајника, употреба одређених лекова може допринети прекомерном губитку косе код жена. Такође, недостаци хранљивих материја, посебно витамина Д, гвожђа и протеина играју улогу у губитку косе. Понекад одређено обликовања фризуре узрокује да праменови опадну, пре него што је време за природно опадање.

"Поврх свега овога су и ефекти старења. Како деценије пролазе, жене често губе више праменова и раст косе се успорава. Осим тога, текстура и густина влакана косе се мењају тако да су нови праменови тањи него када сте били млађи, каже др Деј, a пише Тајмс. 

image