Магазин

Крема за сунчање у спреју - да ли је практично наношење и најбоља заштита

Креме за сунчање у спреју, познате и као аеросолне креме за сунчање, су многима први избор приликом бирања производа за заштиту од сунца. Практичније су, брзо се наносе, не треба да се утрљавају и нису лепљиве... Али да ли их све ово заиста чини најбољом опцијом? Иако су једноставније за коришћење, добро је знати неколико ствари о њима пре него што одбаците класичну крему.
Крема за сунчање у спреју - да ли је практично наношење и најбоља заштита© Freepik/freepik

Када је висока температура, песак врео под ногама и ви само желите да ускочите у море, вероватно не желите да трошите много времена на наношење заштитног фактора. Зато је сигурно лакше и брже нанети крему у спреју него класичан лосион, који често може да буде непредвидив - лепљив је, лак се проспе у торби за плажу...

Поред тога, у последње време се производе креме за сунчање у спреју посебно намењене за лице и друге осетљивије делове тела, а неке чак имају посебна својства, као што су хидратација или неутралисање масти на површини коже.

Крема за сунчање у спреју је најбоља када радите на отвореном и када сте у журби, јер се брзо суше. Такође, оне могу да покрију и одређене делове тела до којих је теже доћи рукама.

Све ово су довољни разлози да опције у спреју буду први избор када се тражи заштита, али да ли су ове врсте крема заиста делотворне? Ево на шта би требало обратити пажњу када их користите.

Да ли морате да утрљате креме за сунце у спреју

Иако многи бирају ову опцију јер им шаке након коришћења "неће бити масне", јер не морају да дирају крему, ово, нажалост није тачно. Морате утрљати крему за сунчање у спреју након што је прскате на кожу, чак иако на амбалажи пише да то није неопходно, према саветима дерматолога.

Требало би да нанесете равномеран слој пре трљања, а ако је напољу ветровито, попрскајте крему за сунчање на шаке и утрљајте је на кожу. Чак и када је у питању спреј за лице, избегавајте да га прскате директно на лице и уместо тога нанесите крему за сунчање рукама. Овако ћете изећи да производ доспе у очи или усне и носне дупље. Такође, када наносите спреј, обратите пажњу на смер дувања ветра.

Да ли је спреј за заштиту од сунца безбедан и ефикасан

Средства за заштиту од сунца у спреју раде једнако добро као креме или лосиони, све док их правилно користите. Највећа мана употребе креме за сунчање у спреју је то што може доћи до неравномерног и неправилног наношења производа - тешко је знати да ли сте користили довољно креме за сунчање да покријете све делове тела изложене сунцу, тако да бисте могли да потрошите више производа ако будете морали да наносите више слојева.

Такође би требало да избегавате коришћење крема за сунчање у спреју у близини отвореног пламена, јер је садржај алкохола у производу запаљив и лако може да "одлети" у погрешном смеру.

Без обзира да ли се одлучите за крему за сунчање у спреју овог лета или не, најбољи производ је онај који волите и желите да користите, а који вас довољно штити.

image