Магазин

Да ли је могуће претерати са заштитним фактором

Без обзира на годишње доба, све чешће чујемо препоруку да се свакодневно користи СПФ крема, чак и када је небо облачно и тмурно. Међутим, неки стручњаци сматрају да недостатак витамина Д може бити последица прекомерне заштите од сунчевих зрака.
Да ли је могуће претерати са заштитним фактором© Pexels/Moose Photos

Витамин Д нам је важан за здравље костију. Одржава стабилан ниво калцијума и фосфата у крви и јача коштано ткиво, па самим тиме кости и зубе. Такође, сматра се да витамин Д (или можда само леп, сунчан дан) утиче на расположење и ментално здравље.

Према овим информацијама, знамо да нам је сунце веома важно за здравље, али исто тако га може доживотно нарушити. УВА зрачење пролази кроз облаке и стакло, и може дубоко продрети у кожу. Утиче на појављивање тамних флека, катаракте или рака коже. УВБ зрачење не продире кроз стакло, али оно погађа епидерм и изазива опекотине. Доприноси прераном старењу и развијању рака коже. Иако озон има улогу да нас штити од најјачих сунчевих зрачења, не можемо се потпуно ослонити на њега, поготово ако знамо да се дебљина овог важног омотача драстично смањује.

Да ли ово значи да морамо свакодневно наносити заштитни фактор? Одговор је да, али постоје одређене смернице којих се можете придржавати како не би дошло до ''превише'' заштите и блокирања апсорпције витамина Д.

Сматра се да је довољно до 15 минута излагања сунцу неколико пута недељно, без заштите, за добијање свих неопходних бенефита. Све преко тога може довести здравље коже у опасност.

Ово значи да није неопходно ''бежати'' од сунца кад год се појави. Умерено излагање је пожељно и препоручено. Међутим, адекватна заштита је неопходна да би се упило што више бенефита, а ризик умањио. Који фактор треба користити може да зависи од нашег тена. Тамнија пут има већи проценат меланина који штити кожу од негативних последица сунца, тако да мањи фактор може бити довољан. Светлији тен (са недостатком меланина) је осетљивији, па је препоручено користити већи заштитни фактор.

Ако имате дефицит витамина Д, најбоље је проверити узрок са својим лекаром, пре него што смањите заштиту кремом. Могуће је и да се овај недостатак витамина исправи адекватном исхраном. Што се тиче излагања сунцу, докле год је умерено и ако се штитите у складу са вашом дневном рутином, могуће је избећи негативне ефекте и уживати у благодатима које нам оно пружа.

image