Магазин

Ова грчка плажа љубави гарантује срећу заљубљенима

Једна од најлепших плажа на острву Крф, живописни "Канал љубави", позната је широм света као плажа за парове који желе да заувек остану заједно. Другим речима, уживање у прелепом морском призору је надограђено митом који јој је обезбедио велику популарност - гарантује срећу у љубави.
Ова грчка плажа љубави гарантује срећу заљубљенима© Major Wave/unsplash

"Канал љубави", како се зове популарна плажа на Крфу, смештена је у близини Сидарија на најзападнијем делу северне обале острва. Изузетна је по својим извајаним стенама од пешчара које се уздижу са обе стране и које формирају природни канал сличан фјорду.

Према локалној легенди, парови који препливају дужину канала остаће заљубљени заувек, док ће они који допливају до његовог најудаљенијег дела пронаћи љубав свог живота. Многи посетиоци, међутим, више воле да једноставно баце новчић у његове воде и пожеле истинску љубав.

Не само за љубав, већ и за здравље

Канал љубави, поред среће у једној од најбитнијих ствари у животу - љубави,  наводно има и лековита својства. Наиме, плажу коју обожавају туристи, познате личности и локалци, може се похвалити детоксикационим и лековитим својствима, истиче локално становништво. Ово се приписује богатим наслагама глине које се формирају у мору, пише Грик Репортер. Многи посетиоци седе на стенама, узимају шаке глине и мажу тело и косу због лековитог седимента.

Сваке године плажа, која је популарна од шездесетих година прошлог века, добија плаву заставу за изврсност, а такође је добро место за роњење и водене спортове.

Митологија и Крф

Историја Крфа може се пратити све до античке Грчке и испреплетана је грчком митологијом. Крф је на грчком познат као Керкира и име потиче од нимфе Коркире. У грчкој митологији, Посејдон, грчки бог мора, заљубљује се у Коркиру, киднапујући је и скривајући је на острву које сада носи њено име.

Мит тврди да су Посејдон и Коркира изродили лозу људи, а Крф се касније значајно појављује у још једном значајном миту на Одисејевом путу где он доживи бродолом и вода га нанесе на обале Крфа.

image