Магазин

Патмос: Oстрво где је почео смак света

Острво Патмос, које се налази под савршено плавим небом у источним крајевима Егејског мора, може изгледати као типична дестинација за одмор у Грчкој, али није. Ту је по Библији почео смак света.
Патмос: Oстрво где је почео смак света© @ frimufilms/freepik

Путописци истичу да су улице Патмоса кривудаве, уске, а погледи на море одузимају дах. Ипак, краси га једна занимљива секвенца - баш са Патмоса су потекле визије пропасти човечанства, инспиришући Светог Јована да напише "Књигу Откривења" која чини завршне странице Новог завета и даје Библији неке од њених најзначајнијих описа, пише Си-Ен-Ен.

Православна капела Свете Ане, подигнута почетком 17. века, у потпуности затвара пећину у којој је Јован видео визије које је тумачио као коначни суд. Да нема натписа "Пећина апокалипсе", многи не би знали да улазе у свету пећину.

Свето острво са нестварно лепим плажама

Два монаха живе у ћелијама изнад пећине, али главни фокус верских активности на Патмосу, познатом као свето острво је манастир Светог Јована, импозантна цитадела која се надвија над острвом. Иако су пећина и манастир главне атракције на Патмосу, они нису једини разлог зашто људи хрле на острво, кажу надлежни из града. Острво је мало, планинско и каменито, а обала Патмоса је разуђена. Људе такође привлачи плаже које су прошаране разнобојним шљунком у разним нијансама наранџасте боје. Не треба пропустити ни обилазак Скале, највећег града на Патмосу и луке, као ни Хоре. У локалним продавницама се могу пазарити обућа, одећа, накит, али и вина и храна локалне производње.  

Егејски Јерусалим код су обожавали Дејвид Боуви и Армани

Многим сматрају да је острво рај због своје релативне неприступачности, јер нема аеродром. Ипак, то није спречило дизајнера Ђорђа Арманија или преминулог певача Дејвида Бовија да својевремено уживају у чарима прелепог острва: 

"Патмос има много обожавалаца, који долазе овде да напуне батерије и упију његову енергију. Можете осетити вибрације када стигнете. Туризам је углавном туризам на плажи - али имамо среће што имамо и сјајне знаменитости као што су манастир и пећина. Патмос је мала Византија, попут Свете Горе, али га такође називају и Егејским Јерусалимом", каже Кристос Патакос, менаџер хотела са пет звездица на овом острву.

Најлакши начин да се дође до Патмоса је трајектом два до три сата са Коса, који има међународни аеродром. Такође, на овде нудизам није дозвољен а локални барови раде до 3 сата.

image