Магазин

"Скали ефекат": Како је лик Дејне Скали из серије "Досије Икс" довео до повећања броја жена у науци

Серија "Досије Икс" је у протекле две деценије направила значајну револуцију, и то не само зато што је стекла велику популарност због мистериозних, паранормалних прича. Захваљујући лику Дејне Скали, у академским дисциплинама науке, технологије, инжењерства и математике је дошло до великих промена. Овај феномен се назива "Скали ефекат" и ево шта подразумева.
"Скали ефекат": Како је лик Дејне Скали из серије "Досије Икс" довео до повећања броја жена у науциGetty © Kevin Winter

Серија "Досије X" која се бавила паранормалним појавама, била је веома популарна крајем деведесетих и почетком двехиљадитих година, а обожавали су је широм света. Серија прати два ФБИ агента, Фокса Молдера и Дејну Скали, док истражују паранормалне активности.

Иако се прича бави занимљивим, надреалним и фантастичним догађајима, један "људски" део серије се посебно истакао многим гледаоцима, толико да је успео да промени стварне животе обожаватељки.

Улога Дејне Скали, као лекарке и специјалне агенткиње ФБИ, коју тумачи Џилијан Андерсон, имала је велики утицај на младе девојке. Скали, која је позната по свом самопоуздању, бриљантности, објективности и скептицизму - карактеристикама које су се дуго односиле само на мушке ликове - оставила је траг на генерације жена.

Захваљујући овом мултидимензионалном женском лику, у протекле две деценије се број жена у СТЕМ областима (наука, технологија, инжењерство, математика) знатно повећао. Ово се назива "Скали ефектом".

Овај лик је послужио као узор женама које, до тада, вероватно нису имале довољно храбрости да покушају да стекну образовање и граде каријере у овим пољима.

Иако се раније о овоме само спекулисало, истраживачи су открили да је ово заиста утицало на перцепцију жена и њихову жељу да се опробају и укључе у СТЕМ систем. Поред тога што је инспирисала жене широм света, Дејна Скали је отворила пут другим, сличним ликовима у серијама који су делили њену амбицију и личност.

И сама Џилијан Андерсон осврнула се на Скали ефекат: "Када се Скали појавила 1993. године, у то време на телевизији нисмо могли уопште да видимо тај тип жена. И тако, изненада, видимо привлачну, интелигентну жену снажног ума коју њен кул колега са посла и те како цени и то је било сјајно гледати. Мислим да је много младих жена помислило - то сам ја, желим да то будем ја. Желим то да урадим."

Истраживање на ову тему је показало да је, од више од 2.000 жена, скоро две трећине је рекло да је лик Дејне Скали учврстио њихово веровање у важност СТЕМ система, а половина жена рекла је да је Скали повећала њихово интересовање за СТЕМ.

Резултати ранијих студија показали су да ликови, слике и приче које видимо у медијима обликују наш свакодневни живот. Могу да дају назнаке чему дајемо приоритет у нашим животима, како да се изборимо са различитим изазовима, како треба да проводимо време, на шта да трошимо новац, како показујемо љубав...

Због тога није необично да је хиљаде жена било инспирисано Дејном Скали. Иако су се од тада у филмовима и серијама појавили бројни женски агенти, лекари, научници, генији, може се рећи да је "Скали ефекат" онај који је променио ток не само забаване индустије, већ и науке, у којој су сада бројни путеви отворени за жене.

 

image