Магазин

Прагматични, романтични или "бинџујете" : Шта ваш омиљени жанр серија говори о вама

Да ли сте љубитељ ријалити програма, комедија или не можете да одолите романтичним драмама? Да ли често "бинџујете" овај садржај или само повремено погледате епизоду омиљене емисије? Осим што ово одређује ваше преференце када је у питању забавни садржај, може много тога да говори о вашој личности, жељама и животним циљевима.
Прагматични, романтични или "бинџујете" : Шта ваш омиљени жанр серија говори о вама© Freepik/drobotdean

Пронађено је неколико изненађујућих асоцијација између особина личности људи широм света и њихових омиљених жанрова серија, а такође су анализиране и навике гледања.

Пре свега, што се тиче учесталости гледања, студије су показале да што чешће и дуже гледате серије, то може бити гори показатељ вашег менталног и физичког здравља, преноси "Дејли мејл".

"Бинџовање" серија није пожељно

На пример, људи који претерано гледају телевизор чешће једу нездраву храну, понашају се асоцијално и лоше раде на послу или у школи, показало је истраживање.

Жестоко "бинџовање" је обично повезано са људима који лоше контролишу своје импулсе имају тенденцију да не планирају ствари унапред. Такође је забележено да они који имају ову навику могу да одгледају и до 20 епизода одједном, показало је једно пољско истраживање.

Истраживачи су интервјуисали преко 600 људи људи између 18 и 30 година како би открили зашто би "у једном даху" погледали велики број епизода. До 20 одсто групе је признало је да често гледа између шест и 20 епизода одједном, а одговори сугеришу да су ови учесници користили телевизију да би побегли од стварности и свакодневних проблема, као и да би лакше регулисали сопствене емоције.

Криминалистичке серије као "превентивне мере"

Многи стриминг сервиси постали су омиљена места за гледање криминалистичких документараца у последњих неколико година.

Половина испитаних у једној америчкој анкети каже да ужива у оваквом садржају, али су жене те које покрећу тренд (58 одсто жена у поређењу са 42 одсто мушкараца), а раст популарности овог садржаја се може видети и код жена у Србији.

Претходна истраживања су сугерисала да се жене надају да ће на овај начин научити како да избегну исту судбину, као и да осећају емпатију према жртвама. Стручњаци сматрају да је могуће да љубитељи криминалистичких серија улазе у зачарани круг, у којем их њихова омиљена емисија плаши, што их заправо тера да конзумирају још таквог садржаја, јер је и страх велики део забаве.

Драме и сапунице за роматичне људе

Гледање драма може имати велики утицај на љубавни живот гледалаца у стварном животу, показало је једно истраживање из 2019. године. Откривено је да гледање љубавних драма помаже љубитељима ових серија да верују у љубав, као и да верују да ће њихови односи у стварном животу бити јачи. Исто важи и за љубитеље сапуница.

Ипак, гледање љубавних серија и филмова може подстаћи веровање да се потребе мушкарца и жена много разликују, што може проузроковати проблеме у вези. Дакле, кроз подстицање стереотипа које ове емисије могу да приказују, постои ризик да се поткопа задовољство у вези.

Ако гледате ријалити емисије, волите освету

Гледање ријалити емисија, посебно такмичарских, може значити да покушавате да "живите кроз" ликове" - и то не увек на добар начин. Људи покушавају да задовоље своје основне потребе када гледају ријалити програме, а разлози за то укључују мотиве који се могу пронаћи у нашем стварном животу, показало је једно истраживање Државног универзитета у Охају.

"Далеко највећи значајан утицај имао је мотив друштвеног статуса. Што је неко више ријалити емисија волео, то је особа више била заинтересована за свој," рекли су истраживачи.

"Друга највећа значајна разлика односила се на основни мотив освете. Људи који су гледали и уживали у ријалитију придавали су већу вредност освети, него људи који нису гледали такве емисије. На крају, људи који су волели две или више ријалити телевизијских емисија на нашој листи обично су били више мотивисани друштвеним животом, мање мотивисани чашћу, више забринути за ред, а више мотивисани романсом, у поређењу са онима који нису гледали ништа од ријалитија."

Носталгија за усамљене

Шта то говори о вама када пронађете старе омиљене емисије и гледате их изнова и изнова? Нажалост, то може значити да се осећате усамљено.

Истраживања су показала да усамљеност може да вас натера да гледате старе омиљене емисије и да се због тога осећате безбедно, посебно у периоду када вам пада самопоштовање, а појачава се осећај одбачености од стране других. То се може повезати са чињеницом да можете да предвидите шта ће се десити, те се осећате као да се враћате "старом пријатељу", који вас не може непријатно изненадити и изневерити.

image