Магазин

Намирнице које најчешће узрокују тровање храном

Укусну вечеру могу да упропасте грчеви у стомаку и мучнина, јер по овим врућинама расте могућност од тровања храном. Одређене намирнице су подложније већој кварљивости, кажу стручњаци и напомињу да храну треба адекватно чувати, опрати и термички обрадити.
Намирнице које најчешће узрокују тровање храном© @stefamerpik/freepik

Током лета храна је погодно тло за развој микроорганизама, што се наравно одражава на наш стомак и здравље. Тровање храном јесте чешће када је топло време, а узрокују га норо вирус, салмонела, стафилокок, те је неопходно да намирнице буду добро опране, адекватно чуване и термички добро обрађене.

Постоји храна која представља већи ризик за здравље, према Центру за контролу и превенцију болести и на врху те листе се налази месо.

Сирова или недовољно кувана живина пилетина и ћуретина, ако и говедина, свињетина, јагњетина и телетина могу да нас доведу у опасност. Сирово месо може да буде контаминирано разним микроорганизмима, те је неопходно да буде добро термички обрађено, пише Бест Лајф.

Опрез са воћем и поврћем

Док су свеже воће и поврће суштински део здраве исхране, они су и главни извор тровања храном - посебно када су неопрани или недовољно опрани. Поврће и воће су најбезбедније када се оперу, а затим кувају, наглашавају стручњаци. Зато, после куповине би требало да се подразумева темељно прање ових намирница, јер је то најбољи начин да се умањи и спречи унос бактерија.

Сокови

Овде се мисли на воћне напитке које нису прошли пастеризацију, јер ће управо таквa пића повећевају шансу за тровањем.

Млеко и сиреви су у ризичној категорији

Непастеризовано млеко и млечни производи носе исте ризике, иако неки тврде да производи од сировог млека могу имати здравствене користи. Ако млеко и млечни производи не пролазе кроз пастеризацију, лако ћемо да се изложимо микроорганизмима због којих ћемо имати проблема. Исто важи и за сиреве, те посебно обратити пажњу на производе као што су бри, queso fresco или плави сиреви. Неопходно је да бирамо оне на којима пише да су направљени од пастеризованог млека.

Јаја

Сирова и недовољно кувана јаја могу бити контаминирана салмонелом, што доводо до озбиљнијих болести, па чак смрти. Посебно треба да се обрати пажња на мајонез, преливе за цезар салату, торте и колаче у којима иду сирова јаја.

Морски плодови и риба

Сирова или недовољно кувана риба и шкољке су веома ризичне. Рибу треба припремати на бар 65 степени, док шкољке треба кувати док се не отворе или док месо не постане бело. Тровање морским плодовима је веома често, те треба посебно на њих обратимо пажњу када их једемо не само код куће, него и у ресторанима.

Брашно

Знамо да не би требало да једемо сирово тесто за колаче због ризика од тровања јајима, али опасност вребе и од брашна. Сирово брашно може бити заражено ешерихијом коли и салмонелом, па зато све што припремамо од ове намирнице мора да буде добро термички обрађено.

image