Магазин

Како спречити тровање храном

На високим температурама, храна је "иделано" тло за развој микроорганизама. Нарочито погодне намирнице за разможавање бактерија су месо, јаја, млеко и риба и први симптоми тровања се могу јавити након 30 минута. Иако тровање храном може да се догоди свима, најосетљивији су деца, старији, као и особе са ослабљеним имунитетом. Тровање је повезано са коришћењем неисправних намирница, неадекватним чувањем намирница и такође, а треба бити опрезан и са припремом.
Како спречити тровање храном© @ krakenimages.com/freepik

Тежина тровања не зависи од тога колико сте унели "поквареног" меса или нпр. морских плодава, већ зависи од броја унетих микроорганизама који изазивају тровање. Симптоми су повраћање, дијареја, учестале столице, болови у стомаку, температура. Тежа клиничка слика може да подразумева и дехидрацију и потребно је да се обратите свом лекару.

Припрема хране је јако битна и неоходно је да се поведе рачуна о хигијени и исправности намирница. Да бисте спречили тровање храном, обратите пажњу на следеће савете.

Правилно припремање намирница 

"Недовољно печено месо је чест и озбиљан проблем. Инфективни организми се не могу "убити" на нижим температурама. Топло препоручујем да набавите добар термометар за месо за мерење унутрашње температуре хране коју кувате или печете. Још један чест проблем је тај што се поврће и воће не перу добро. Чак и ако ћете их ољуштити, прво их оперите под млазом воде. Будите свесни које посуде и прибор су у биле контакту са сировим месом. Немојте стављати салату или кувано месо у ове посуде. Такође, немојте прати друго живо месо или сирове морске плодове у судопери, јер то би могло да утиче на ширење бактерије", саветује докторка Леана Вен.

Прање руку "под обавезно"

"Месо треба чувати у фрижидеру пре него што га "баците" на роштиљ. Ако користите ручни хладњак за излет, обавезно га користите са довољно леда, месо је најбоље да складиштите на дну хладњака. Држите га у посебној затвореној чинији или затвореној кеси како не би контаминирали друге намирнице. Препорука је да на излете понесете доста тањира и прибора и побрините се да одвојите  прибор који се користи за припрему сировог меса.

Прање руку је обавезно. Није препоручљиво да док припремате сирово месо, паралелно правите салату, неоправши руке од меса претходно. Такође, многе болести које се преносе храном преносе се са других заражених људи. Редовно прање руку сапуном ће смањити унакрсну контаминацију. Кварљиву храну не треба остављати дуже од два сата напољу. Ако је температура око 32 степена храну треба одложити што пре у фрижидер", додаје.

Шта изазива тровање храном

"Када дође до тровања храном, то је углавном због инфекција које се јављају након узимања хране или пића које је контаминирано инфективним организмима као што су бактерије, вируси или паразити. Болести које се преносе храном, такође укључују алергијске реакције у којима је храна носилац алергена или токсина. Норо вирус је најчешћи патоген умешан у инфекције и веома је заразан. Може се ширити храном и пићем, а такође се преноси са особе на особу дељењем прибора са зараженом особом и руковањем предметима које је заражена особа додирнула, а затим додиривањем уста. Тровање могу да изазову салмонела, кампилобактер, листерија, ешерихија коли и паразити попут токсоплазме", каже докторка, а преноси Си-Ен-Ен.

Који су најчешћи симптоми

"Уобичајени симптоми укључују мучнину, повраћање, дијареју и бол у стомаку. У зависности од инфективног организма који је укључен, појединац такође може да има грозницу, болове у телу и друге симптоме сличне грипу. Већина болести које се преносе храном могу се лечити код куће. Од кључног је значаја да пијете пуно течности и спречите дехидрацију. Разлози за тражење медицинске помоћи укључују немогућност задржавања течности због повраћања или тешке дијареје. Обавезно је да се јавите лекару ако дехидрирате, имате вртоглавицу, смањено мокрење, високу температуру, упорну дијареју која траје више од три дана, као и крваву дијареју", каже докторка.

image