Магазин

Легло бактерија и микроба: Јастучнице током летњег периода могу бити прљавије од WC шоље

Тоалет се сматра једним од најпрљавијих делова нашег дома, али током летњег периода он има озбиљног "конкурента". Веровали или не, реч је о јастучници, на којој се осим зноја, током ноћи нагомилавају и мртве ћелије коже, али и бактерије.
Легло бактерија и микроба: Јастучнице током летњег периода могу бити прљавије од WC шоље© Canva / Africa images

Екстремне врућине, којима смо сви ових дана изложени и од којих не можемо никако побећи, главни су узрочник не само лошег квалитета сна, већ и појачаног знојења током ноћи. Просечна особа се током спавања презноји и до неколико пута, отпуштајући из организма између 500 и 700 милилитара зноја, од којих се мањи део (око 200 милилитара) задржи на пиџами или чаршавима. Остатак заврши на јастучницама, заједно са одумрлим ћелијама коже и пљувачком.

Јастучнице су легло бактерија и микроба

Постељина, а нарочито јастучнице, баш из тог разлога, очас посла постају легло бактерија и микроба, који се у влажном окружењу проузрокованом нагомилавањем зноја, размножавају великом брзином. "Јастучнице могу бити прљавије чак и од WC шоље. Добра вест је да су ове бактерије већински са површине коже, па самим тим и не представљају велику опасност по здравље", објаснио је доктор Герет Нај за портал Вејлс Онлајн.

Поједина научна истраживања показала су да се на јастучницама може настанити невероватних 17.000 колонија бактерија више него на дасци WC шоље. Након свега недељу дана коришћења, на површини од једног квадратног инча (односно 6 квадратних центиметара) јастучнице укупан број колонија бактерија може порасти и до 3 милиона, што је веома забрињавајућа бројка. Осим тога, на њима "живи" и око 16 различитих врста гљивица.

Микроорганизми нису потпуно безазлени

Иако не представљају смртоносну опасност по наше здравље, ови микроби и бактерије и даље могу изазвати одређене проблеме. Примера ради, довести до појаве алергија или изазвати развој астме код одређеног броја људи. Због тога доктор Нај наглашава да је проветравање постељине и чешћа замена чаршава, јастучница и пиџама у летњем периоду посебно важна.

Намештање кревета, које је многима веома важан део јутарње рутине, лети може бити чак и штетно, будући да се на тај начин влага, а са њом и сви наталожени микроби и бактерије, "заробљују" испод постељине. У таквој средини њихово размножавање је много веће, упозоравају стручњаци.

image