Магазин

Да ли треба да се пресвучемо када дођемо кући са посла

Након што уђу у свој дом, многи људи скоро па одмах, пресвлаче одећу коју су носили напољу и облаче гардеробу предвиђену за кућу. Сматрају да је овај чин битан због хигијене - смањује се могућност за ширење разних бактерија и вируса, а и удобрност игра битну улогу. Да ли овакав став има научно упориште или је једноставно навика коју смо прихватили још у детињству?
Да ли треба да се пресвучемо када дођемо кући са посла© freepik

Дођемо са посла, изујемо ципеле и онда трк до ормара како бисмо се увукли у тренерку. Поред конфора, падне нам камен са срца, јер са гардеробе "за по кући" не вребају клице које се налазе у канцеларијама, превозу. Хигијена на првом месту, помислимо. Ипак, стручњаци се делимично слажу са нама и истичу да се бактерије и вируси налазе свуда и да пресвлачењем не мењамо ништа битно:

"Када се вратите са посла у свој дом, далеко ефикаснија стратегија за превенцију инфекције је прање руку. Иако постоје инфекције повезане са текстилом, пут преношења је неуобичајен. Ови случајеви углавном укључују људе који деле прљаве материјале који нису правилно опрани, као што су, на пример, пешкири у свлачионици.

Такође, могуће је да се вашке и шугарац (који изазива шугу) нађу на материјалима, али клице на одећи у већини сличајева нису опасне", каже лекар Грејем Снајдер, а преноси Вашингтон Пост.

Ипак, сам доктор признаје да није одушевљен идејом да у кући носи одећу коју је носио напољу: "Мој мозак каже да је мала вероватноћа да ћу се од нечега разболети ако се одмах не пресвучем. Ипак, ја сам тип особе која се пресвлачи у чисту гардеробу пре него што легнем у кревет", каже доктор.

Уколико имате сезонске алергије, боље да се пресвучете

Дакле, не постоји велика вероватноћа да ћемо се заразити неком болешћу кроз гардеробу, али многи уобичајени алергени могу да кроз одећу "уђу" у домове.

"Ако имате алергију на полен, први корак је да скинете одећу коју сте носили напољу када дођете кући. Покушајте да имате одређено место где можете одмах да одложите ову гардеробу, попут корпе поред улазних врата, уместо да је носите кроз дом, јер ћете тако ширити полен. Размислите о томе да оставите предмете као што су јакне, шешири и наочаре за сунце код улаза, јер је вероватно да ће и они носити ове честице, каже алерголог и имунолог Рајан Стил, а пише Селф.

Два случаја у којима одећа треба да се скине одмах након уласка у дом

Особе које раде у болницама треба увек да се пресвуку када дођу са посла, јер су у свакодневном контакту са болеснима. Такође, ако неко у кући има здравствене проблеме као што су отворене ране или опекотине, неопходно је да будемо посебно опрезани, те је препорука да се гардероба одмах мења.

Не само хигијена, већ и удобност

За многе поклонике "кућне одеће", пресвлачење не подразумева само смањење ризика од клица. Удобност такође игра битну улогу. Многи људи пословна одела, кошуље, панталоне и сакое, желе да замене пријатнијом и опуштенијом гардеробом. Осећају се опуштеније, комотније, како бисмо рекли "као код своје куће".

image