Магазин

Ових 10 друштвених мрежа су корисници најчешће деинсталирали у 2023. години

Живот без друштвених мрежа данас било би једноставно немогуће замислити. Ово потврђују и статистички подаци, према којима је чак 92,7 процената корисника интернета редовно активно и на различитим друштвеним платформама. Као незаобилазни део интернет пространства, оне непрекидно морају да се усавршавају, како корисницима не би постале досадне или бескорисне. Ове, нажалост, у већој или мањој мери нису успеле да испуне очекивања корисника и поред најновијих алата и опција које нуде.
Ових 10 друштвених мрежа су корисници најчешће деинсталирали у 2023. години© Canva / Kaspars Grinvalds

У мору апликација овог типа одабрати само једну је велики изазов, па неке користимо комуникацију са пријатељима, друге за дељење креативног садржаја, а треће за опуштање током паузе на послу. Поједине друштвене мреже су у последњих неколико година доживеле експанзију, а неке корисницима једноставно досадиле.

Инстаграм су корисници најчешће деаинсталирали

Инстаграм је победник у овој категорији, а према наводима, њега је у 2023. години деактивирало неколико милијарди корисника. Оно што је потенцијално кориснике навело на брисање апликације јесу све чешће рекламе које се појављују како на насловној страни, тако и у "сторијима". Највише се овоме обрадовао Илон Маск, који је своје одушевљење лошим рејтингом Инстаграма поделио чак и на Иксу.

Фејсбук заузео друго место по броју деинсталација

Друго место на "црној листи" корисника припало је Фејсбуку, друштвеној мрежи која је у фебруару текуће године прославила велики јубилеј - чак 20 година постојања! У 2023. години своје Фејсбук налоге је макар једном месечно отворило више од три милијарде корисника, али овако добру статистику квари чињеница да је на милијарде корисника одлучило и да обрише апликацију са својих уређаја.

Снепчет на 3. месту

Снепчет је, од како је лансиран 2011. године, неколико година био на самом врху по броју преузимања и креирања нових налога. Међутим, корисници су доста брзо изгустирали ову мрежу, па је њена попуалрност полако почела да опада. Током 2023. године ово је била апликација која је, након Инстаграма и Фејсбука, доживела највећи број деинсталација.

Масков Икс заузео 4. место по броју деинсталација

Маск је можда и ликовао што је Инстаграм на 1. месту, али ни његов Икс није много бољи. Од када је "закувао чорбу" са ребрендирањем платформе и имплементацијом нових функционала, Маск се сусрео са великим бројем проблема, а корисници ове мреже масовно су брисали апликацију, револтирани променама. Тако је Икс доспео на 4. место по броју деинсталација.

Воцап "затворио" ТОП 5

Један од најпопуларнијих месинџера на свету, Воцап, доживео је благи пад у броју корисника током 2023. године. Без обзира на то, Марк Закерберг (који је на челу Мете) нема разлога за бригу - ову апликацију и даље широм планете користи на милијарде корисника који преко ње свакодневно размењују поруке, позиве и графички садржај у виду фотографија и видео-снимака.

Велики број деинсталације имале и ове апликације

Следећа друштвена платформа по броју деинсталација јесте Телеграм - месинџер који је развио руски стручњак Павел Дуров. Следе га ТикТок, који је неколико година био сензација, затим кинеска апликација ВиЧет, и на самом крају Јутјуб и Фејсбук месинџер, који је "испратио" пад матичне апликације.

image