Магазин

Како да заштитите очи током лета - и то не само од сунца

Сунце, поветарац, вода, песак, наочаре - могу да напавити велике проблеме нашим очима ако нисмо пажљиви. Постоји начин да заштитите своје очи, како вам инфекција и бол у оку не би покварили одмор: Од типа наочара за сунце и врсте капи за очи, до улепшавања трепавица, пливања, много је разлога за опасност по здравље ока.
Како да заштитите очи током лета - и то не само од сунца© Freepik/lookstudio

Знамо да морамо да пазимо на здравље коже када дође лето, јер сунце може да је оштети. Али шта је са нашим очима? Када крене летња сезона, и оне су изложене променама у времену и утицајима околине. Следе грешке које често правимо али и начини како да заштитимо своје очи.

Наочаре: Мода испред функционалности

Незаштићене очи могу довести до проблема као што су катаракта, болест мрежњаче, па чак и рак ока. Зато је важно да, уместо да тражите које наочаре најбоље изгледају, прво гледате оне које су обежене са "УВ 400". Ово значи да пружају заштиту од штетних сунчевих зрака.

Осим тога, цена сунчаних наочара није у корелацији са ефикасношћу, што значи да пар наочара који пружа адекватну заштиту може да буде приступачан, само треба да се уверите да је то означено на етикети.

Такође, требало би да избегавате обојена, светла стакла. Иако можда изгледају лепо, не пружају довољно заштите и пуштају много светла да допре до ока. Када покријете очи било којим обликом заштите, ваше зенице мисле да сте у затвореном простору, па се шире. Када је покривеност недовољна, комбинација проширених зеница са више светла доводи ваше очи у већу опасност од оштећења.

Проверавајте своје капи за очи пре него што их употребите

Било да се ради о дехидрацији, алергијама, конзумирању алкохола, песку који је доспео у очи и другим факторима који изазивају црвенило очију, свраб или сувоћу, вероватно се ослањате на вештачке сузе да отклоне проблем.

Међутим, многи чувају капи много дуже него што би требало. Као и сви други производи, капи за очи имају рок трајања, тако да то морате проверити пре него што их користите. Поред тога, ако сте исте капи користили у време када сте имали инфекцију, боље је да их замените новим.

Надоградња трепавица

Када жене иду на летовање, често одлуче да се почасте надоградњом свилених трепавица, да би себи биле лепше на плажи и олакшале рутину свакодневног шминкања када су на одмору. Међутим, иако је за многе ово практично и естетски привлачно решење, није најбоље за здравље очију.

"Лепе су, али сам видела много инфекција и штете које могу да нанесу," објашњава на ТикТоку оптичар Џенифер Цаи, преноси "Њујорк пост". Иако је можда тешко одолети овом третману за улепшавање, боље је да здравље очију буде на првом месту.

Контактна сочива и вода

Сви много више времена проводимо у близини воде када дође лето, било да је то река, море, базен, језеро... Не можете одолети пливању и то је очекивано, али ако носите контактна сочива, боље би било да двапут размислите пре него што уђете у воду са њима.

Контактна сочива су као сунђери, јер упијају све. Док тело има механизам за испирање и чишћење, сочива то немају, тако да ви држите ствари које су "упливале" у очи много дужи временски период. Хлор, бубице, прљавштина - све ово пружа савршену прилику да добијете озбиљне бактеријске инфекције.

Једини изузетак, према стручњацима, је ако носите дневна сочива и баците их одмах након пливања. Ако осетите бол или иритацију ока која не нестаје након испирања очију водом или вештачким сузама, одмах посетите свог очног лекара.

image