Магазин

Да ли капи за очи могу да се користе сваки дан

Користе се код свраба или сузења очију, као и код алергија. Обично се издају без рецепта и захваљујући њима брзо се решимо сувоће и иритације ока. Ипак, да ли су популарне вештачке сузе и друге капи за очи безбедне да их стављамо сваки дан?
Да ли капи за очи могу да се користе сваки дан© @ stefamerpik/freepik

Често посегнемо за капима за очи, у ситуацијама када су црвене, упаљене или суве. Одређене капи за очи су безбедне за дуготрајну употребу, док друге треба потпуно избегавати, кажу лекари и наглашавају да би требало користити препарате на којима пише "без конзерванса" како се очи не би додатно иритирале. 

Када се користе вештачке сузе, а када капи за алергије

Ако су очи стално везане за екран, доказано трепћемо једну трећину до упола мање пута него што је нормално, тврде из Америчке академије за офталмологију. Без сталног "подмазивања" очију, оне ће почети да се суше, што је веома непријатно.

"Вештачке сузе се користе за влажење очију када постану суве, уморне или иритиране. Делују на смањење упале изазване сувим оком и помажу телу да производи више суза. Неће оштетити очи, па можемо да их користимо сваки дан", каже докторка Ешли Брисет, а пише Лив Стронг.

Што се тиче алергијских капи, оне садрже антихистаминике за ублажавање симптома алергије. Најбоље је да их користимо као краткрочно, а не као дугорочно решење. Уколико осећамо потребу да их користимо више од једног дана, треба да се обратимо лекару како бисмо на прави начин решили проблем.

Капи за очи за ублажавање црвенила

Многи од нас имају ове капи у ормарићу за лекове, али ово је једна ствар коју треба бацити: "Не препоручујем никакве капи за очи које обећавају да ће уклонити црвенило. Имају састојак који изазива повратно црвенило када престанете да га користите. Нису безбедне за дуготрајну употребу", истиче докторка Брисет и додаје да постоји много разлога због којих очи могу бити црвене (иритација, алергије) и зато је битно да поразговарамо са очним лекаром и обавимо преглед како бисмо открили основни узрок.

Како се правилно стављају капи

Ови препарати су стерилни до отварања, а затим је неопходно да се придржавамо рока трајања.  Приликом апликовања подразумева се да су руке чисте, а капи је најбоље ставити у лежећем положају или забачене главе. Руком повучемо доњи капак према доле, накапамо, зажмуримо, благо нагнемо главу напред и сачекамо пар минута. Исти поступак поновимо и са другим оком. 

image