Магазин

Који су најздравији састојци за салату - неопходан избор намирница за сигурно здрав оброк

Краставац, млади лук, зелена салата и парадајиз су састојци од којих се прави идеална салата за топле летње данe, а многи ће признати да уз мало белог меса или сира нема бољег оброка. И нутриционисти оваква јела предлажу, али наглашавају да и овде мора да постоји мера и разноврсност.
Који су најздравији састојци за салату - неопходан избор намирница за сигурно здрав оброк© Kelly Visel/unsplash

Свеже воће и поврће су велика препорука током врућина, а салате су више него добродошле, саветују доктори са свих страна. Овде можемо да упаднемо у замке, те да стављамо нездраве преливе или куповне "хрскаве" састојке који су пуни адитива.

"Што су састојци у вашој салати разноврснији, то ћете добити бољу исхрану. Најбољи начин за то је да се ослоните на боје, пролазећи кроз дугин спектар да бисте видели колико нијанси можете добити у једној чинији", саветује Абра Папа, дијететичар.

Међутим, снабдевање великим бројем састојака често одлажемо због недостатка времена, те стручњак предлаже да се фокусирамо на неколико неопходних састојака.

"Пронађите неке 'пречице' у продавници, као што су претходно кувана цвекла, леблебије у тегли", саветује.

Основа од зелене салате

Треба укључите различите врсте, ако је могуће, јер свака врста зелене салате има другачији нутритивни профил.

Зелена римска салата има највише витамина А, К и Ц, као и мале количине калијума, гвожђа и влакана, рекли су стручњаци за Ју-Ес-Еј-Тудеј. Црвене и зелене салате су добри извори антиоксиданата, те их не треба занемарити.

Тамно лиснато поврће као што су спанаћ, блитва, кељ су богати витаминима К и Ц, као и калцијумом и бројним антиоксидантима.

Зачинити зелениш, па додати "боје"

Дијететичар препоручује да се прво зачини зелена салата, дакле прелити је у чинији маслиновим уљем, лимуном, соли, пре стављања другог поврћа. После овог време је да се дода други део спектра боја, па ставити жуту паприку, шаргарепу или цвеклу, предлаже Папа.

Слободно комбиновати поврће са бобицама или воћем као што су брескве или нектарине. Јабука је омиљена у јесен, а грејпфрут и поморанџу можемо стављати зими.

Не мора само пресно поврће

Будите креативни, кажу нутриционисти и предлажу да не ограничавамо салату само на сирово поврће. "Печено или кувано поврће нуди занимљив контраст између топлих и хладних намирница", каже Паппа.

Такође су и житарице добро дошле - пиринач, киноа, булгур чине занимљиве додатке салати, који имају похвалне нутритивне вредности.

Протеини обавезни, обезбедиће ситост

Протеини помажу телу да производи енергију и гради мишиће, а омогућавају да останемо сити дуго након јела. Салату би требало обогатити пилетином или туњевином, пасуљем или леблебијама, ако хоћемо биљну варијанту.

image