Магазин

Ова психолошка особина може открити прељубника, сматрају научници

Препознати преваранта, лажова или манипулатора није увек лако, нарочито када смо заљубљени и када на очима имамо "ружичасте наочаре". Једна особина личности нам, пак, може доста тога рећи о вероватноћи неверства, па уколико сумњате да би ваш (потенцијални) партнер могао бити неко ко је склон аферама, покушајте да откријете да ли је поседује.
Ова психолошка особина може открити прељубника, сматрају научници© Canva / nd3000

Неверство је једно од примарних окидача за раскид емотивне везе. Разлога за превару има безброј и они зависе од многобројних фактора - од незадовољства љубавном везом и сексом, преко комплекса и личних траума, па све до ината или жеље за осветом. Међутим, истраживање које су недавно спровели скандинавски научници показало је да постоји још нешто што може открити да ли је особа склона сексуалним аферама или није.

Склоност ка заљубљивању повезана са вероватноћом неверства

Људи се веома разликују по томе колико су склони заљубљивању: једни су "хладни као камен" и треба им читава вечност да се заљубе, други јесу заљубљиве природе, али се ипак овом почетничком ентузијазму не препуштају тако лако већ укључују и рацио, док се трећи заљубљују се већ на први поглед. За ове последње се, у научним круговима, каже да "пате" од емоционалног промискуитета, односно емофилије. Управо та склоност ка преурањеном заљубљивању и јесте, како сматрају норвешки научници, показатељ да би особа могла бити склона сексуалним преварама, преноси портал PsyPost.

Повезаност са нарцисизмом и другим особинама личности

Да би дошли до ових резулата, научници су спровели насумичну, анонимну анкету међу становницима Норвешке, а одговори су прикупљени од 2.607 добровољаца, од којих је 75 процената било женског пола. Они су морали да одговоре на питање колико су емотивних веза имали у животу и колико су пута преварили своје партнере, као и да ураде два теста личности и попуне скалу емоционалног промискуитета. Резултати су потврдили претпоставке стручњака: емофилија јесте директно повезана са вероватноћом да до неверства дође, независно од тога да ли су у питању мушкарци или жене, али је уједно повезана и са другим особинама личности, попут нарцисизма, макијавелизма и неуротицизма.

image