Магазин

Једну ствар никада не би требало да користите у хотелима, јер је легло бактерија и гљивица

Ако сте мислили да је довољно да косу на одмору штитите од сунца или базенске воде - преварили сте се. Треба да је штитите и од бактерија и гљивица, које вребају са једног предмета који се налази у готово свим хотелским собама.
Једну ствар никада не би требало да користите у хотелима, јер је легло бактерија и гљивица© Canva / PixelsEffects

Фен се обично налази у свим хотелским собама и приватним апартманима. Већина путника се на то и ослања, па га не носи са собом како не би претрпавала и овако пуне кофере. Међутим, трихолог Џеки Мекинтош упозорава све који иду на путовање да фенове никада не користе у хотелима и апартманима.

Хотелски фенови су највећи непријатељ здравог власишта и лепе косе

Иако некима може звучати потпуно невероватно, фенови заправо могу бити један од најпрљавијих предмета у собама, јер се њиховом чишћењу обично посвећује најмање пажње, или не посвећује уопште. Из тога разлога они већ након неколико коришћења могу постати легло бактерија и гљивица, који ће се приликом фенирања успешно "преселити" на ваше власиште.

"Када ови микроорганизми нађу пут до темена главе, на њему ће доћи до иритација и инфекција, услед којих ће се јавити не само осећај непријатности, већ и успорен раст косе", навела је Мекинтош, стручњак за здравље косе, у интервјуу за Сан. Осим ових патогена, у фену се може наћи и велика количина прашине, па чак и спора буђи, које ће фоликуле длаке запушити и изазвати упалне процесе.

Шта је најбоља алтернатива на путовању

Спавање са мокром косом можда звучи као боље решење имајући у виду све наведено, али и то је далеко од истине. Заправо је једнако штетно, јер влажни услови доприносе споријем процесу сушења и могу створити савршено окружење за развој гљивица и бактерија. Као последица могу се јавити свраб и перутање, који нам на одмору никако не требају.

Уместо тога, најбоље би било да на путовање носите свој фен. Уколико онај који користите код куће заузима превише места у коферу, алтернатива могу бити мањи, једноставнији фенови, које ћете користити само током одмора, тих недељу или две дана. Тако ћете бити сигурни да су они чисти и да не постоји ризик да добијете неку инфекцију.

image