Магазин

Када је "идеално" време да деца сама отпутују на летовање са друштвом

Самостално летовање са друштвом је сан сваког тинејџера, али и болна тачка сваког родитеља. Да ли ће све бити у реду? Хоће ли се дете придржавати правила која родитељи диктирају када се нађе без њиховог надзора? Ова питања муче многе. Али, прво самостално летовање не мора нужно бити баук - важно је само приступити му адекватно.
Када је "идеално" време да деца сама отпутују на летовање са друштвом© Canva / StefanDahl

Како одрастају, школарци све се више и више одвајају од родитеља и желе да своје слободно време на распусту проведу са друштвом. И то је сасвим у реду. Али, са уласком у пубертет у њима креће да се рађа и жеља за самосталним путовањима. То је оно што родитељима тешко пада, јер своје дете, које се до јуче од њих није одвајало, одједном треба да пусте само, односно са друштвом, и то на релативно дуг временски период.

Да ли постоји идеално време за самостално путовање

Не постоји универзалан одговор на питање: "Када је идеално време да дете на одмор отпутује без родитељске пратње". Пре свега јер нису сва деца иста, ни по степену самосталности, ни по жељама. Неки су одговорнији, неки нису. Једни су врло друштвени и лако сналажљиви, други и не толико. Свакако, најбоље би било да иницијатива за самостално путовање дође од детета и да се тек након тога родитељи укључе у "преговоре" на ову тему.

Ова питања могу помоћи родитељима да разумеју очекивања свог тинејџера

Када је реч о првом путовању са друштвом, већина тинејџера је њега спремна већ са 17 или 18 година. Али, на родитељима је да процене да ли су они заиста довољно зрели за то. Колико је дете самостално у свакодневном животу? Колико поштују правила која им ви као родитељ постављате? Како се носе са конфликтима? Ова питања могу помоћи родитељима у процени, преноси портал Фамилиен.

Oбе стране морају бити спремне да "преговарају" 

"Преговори" би требало да се воде постепено и са доста пажње и стрпљења. Од тога колико су обе стране спремне на компромис зависи и успешност "преговарања". За почетак, родитељи би требало да разумеју шта је то што дете очекује од оваквог одмора: да ли је то добар провод са друштвом, упознавање других народа и култура, обилазак локалних атракција или нешто четврто.

Компромис кућу гради

Уколико нисте спремни да тинејџера пустите потпуно самог, без надзора на пут, можете му понудити заједнички одлазак, али у место где његово друштво летује. Тако ће вам он увек бити "на оку", а опет имати могућност да слободно време проведе са екипом и ужива онако како њему одговара. Ова врста компромиса може бити одлична за почетак, сматрају стручњаци.

image