Магазин

Ово су најбољи градови за обилажење пешке

Можда један од најбољих начина да упознамо неко место, јесте да га истражимо у ходу - сами проналазимо знаменитости, обедујемо у успутним ресторанима, дружимо се са локалцима. Обилазак градова на овај начин има своје чари, те овим видом авантуре нису остали равнодушни ни туристички "мајстори" који су сачинили листу најбољих градова на свету за истраживање пешице.
Ово су најбољи градови за обилажење пешке© Carlos Ibáñez/unsplash

Занимљива места и градови могу се откривати и "лутањем", наравно коришћењем мапа, а некад и мештани упуте шта би требало видети и посетити.

Недавна листа открива коју су то најбољи градови за обилазак пешке, а заснована је на подацима резервација и претраживању са сајта GuruWalk између априла 2023. и априла 2024. године. Компанија, која нуди бесплатне пешачке туре широм света, упоредила је број резервација и посета страница по дестинацији како би се саставио списак.

Па, кренимо...

10. Порто, Португал

Португалски град "очарава својим сликовитим старим делом, који је на листи светске баштине Унеска, затим винаријама на обалама реке Доуро и култним мостом.

9. Лондон, Енглеска

Нуди безброј атракција од историјског Биг Бена и величанствене Вестминстерске опатије до панорамског погледа.

8. Амстердам, Холандија

Холандска престоница "позива" посетиоце да истраже пешице очаравајућу мрежу канала. И има много тога да се види у њој поред дивљења пејзажу - ту су барови, богата историјска и уметничка понуда, наглашавају са сајта GuruWalk, а пише Дејли мејл.

7. Праг, Чешка

"Град са сто торњева" обожаван је због преле архитектуре, историјског центра и легендарног Карловог моста. "Прашки замак, катедрала Светог Вида и астрономски сат су све занимљивости које очаравају посетиоце и ове три атракције су на 30 минута хода једна од друге", пише GuruWalk.

6. Лисабон, Португал

Шетачи су врло задовољни када примете да им је потребно око 30 минута хода од једне до друге знаменитости. Путнике освајају боемске четврти Баир Алто и Алфама, али и кула Белем и манастир Јеронимо.

5. Фиренца, Италија

Најлепши и најрепрезентативнији делови града, могу да се открију за само пар сати, тврде путници који су посетили овај историјски град.

4. Мадрид, Шпанија

Поред културних атракција, главни град Шпаније шармира трговима, калдрмом и живописним улица у историјском центру и зеленим површинама.

3. Барселона, Шпанија

Шетња градским улицама омогућава посетиоцима да истраже Готску четврт, улицу Рамбла и пијацу Бокериа, нудећи потпуно искуство које комбинује уметност, историју и гастрономију.

2. Будимпешта, Мађарска

"Бисер Дунава" нуди јединствен спој историје, архитектуре и ноћног живота. Предност овог града је што може да се сваки његов кутак обиђе пешке.

1. Рим, Италија

Постоје историјске и уметничке атракција које се могу открити пешке у Риму - од Колосеума до Пантеона: "Велики број споменика утиче тако на туристе да не знају одакле да почну".

image