Магазин

Седам ствари које вас сваког дана исцрпљују, а да нисте ни свесни

Да ли сте уморни, без обзира да ли сте спавали пет или девет сати? Увек имате потребу да легнете, и тешко вам је да завршавате чак и мање захтевне обавезе? Постоји више објашњења за ово, а нека се крију у малим, свакодневним деловима вашег дана. Како неке ствари на које сте навикли заправо утичу на ваше нивое енергије? Од распореда оброка до изгледа радног стола, ево шта све може да вам буде беспотребно ментално оптерећење у току дана.
Седам ствари које вас сваког дана исцрпљују, а да нисте ни свесни© Freepik/Drazen Zigic

Можда се често осећате исцрпљено, па то једноставно приписујете напорном послу и другим свакодневним обавезама. Међутим, постоје и бројне ситне навике које можда имате, а које су заслужне за велики део вашег необјашњивог одмора. Неке од њих су:

Гледање узнемирујућег садржаја

Телевизијске серије, филмови, документарци и било која врста садржаја у коме су интензивне емоције и тешке теме присутне можда површински делују као разбибрига, али ово може бити велики фактор исцрпљености.

Када гледате такав садржај, подсвесно себе стављате у позицију ликова који пролазе кроз изазове, стрес, тугу, а иако се вама ово не дешава у реалности, могу да доведу до претераног узбуђења и стимулације. Тада је потребан и додатни ментални напор да се те емоције регулишу, што вас само додатно умара.

Потенцијално решење је да водите рачуна о типу садржаја који гледате, обратите пажњу на то како се осећате и како утиче на вас током наредних сати и дана. Можда ћете открити да је неке теме боље избегавати.

Предуг размак између оброка

Сваки макронутриент који конзумирамо - протеини, угљени хидрати и масти - обезбеђују енергију, а угљени хидрати су примарни и преферирани извор горива за тело.

Неки делови тела, као што је мозак, могу да користе само угљене хидрате (у облику глукозе) за енергију. Тело може да складишти неке угљене хидрате у јетри за каснију употребу, што делује као резерва енергије коју тело користи када је ниво шећера у крви низак, као што је између оброка.

Међутим, ово снабдевање резервном енергијом траје само око три до шест сати, тако да ако проводите предуго времена без хране, то покреће биолошке и психолошке механизме који покрећу глад. Ово обично може довести до јаке жудње за прерађеним угљеним хидратима.

Онда, како једете више угљених хидрата, посебно једноставних, ниво инсулина вам се повећава, а када ти нивои достигну врхунац након јела, шећер у крви се може нагло спустити и довести до осећаја физичког исцрпљивања.

Препоручљиво је да не прође дуже од пет сати без јела, али ово је веома индивидуализовано и зависи од низа фактора. Неки људи ће можда морати да једу чешће, а неки ће можда имати користи од тога да не једу дуже од три до четири сата.

При руци увек имајте ужину која не захтева да је у фрижидеру, као што су протеинске плочице, орашасти плодови... Најважније је да то буде нешто што ће вас задржати ситим док не будете имали прилику да поједете следећи оброк.

Лоше држање

Лоше држање може да исцрпи ваш ниво енергије тако што врши већи притисак на мишиће, зглобове и лигаменте. Ваше тело тада мора да користи више енергије да би се одржало стабилним, а ово захтева много више енергије. 

Ако вам је тешко да се подсетите да пратите држање, можете да користите различите производе за исправљање држања (ергономске канцеларијске столице, јастука, протеза за исправљање држања...). У рутину вежбања убаците неколико вежби за побољшање држања.

Рад за неуредним столом

Рад у претрпаном окружењу може утицати на пажњу и расположење. Тада вам је потребно више времена се сконцентришете, завршавате задатке, потрошите више менталне енергије... Ово се временом накупља и представља још један извор исцрпљености.

Најбоље решење за ово је да радни простор одржавате чистим и уредним, да предмети које не користите свакодневно остану по страни, како не би били додатно ментално оптерећење. Довољно је да свакдоневно издвојите 10 минута да поспремите радни сто.

Јако светло ноћу

Излагање јаком светлу ноћу сигнализира мозгу да је још увек дан. Ово спречава ослобађање мелатонина у мозгу, хормона који подстиче спавање, тако да се лако може пореметити циклус спавања и буђења, што доводи до несанице, лошег квалитета сна и умора.

Док сунце залази, искористите прилику да навике прилагодите свом циркадијалном ритму и пригушите светла. Ако имате обавезе у току ноћи, користите столне лампе које имају топлији тон, уместо јаких, белих сијалица.

Дигитални неред

Не само да преоптерећујете батерију свог мобилног телефона или лаптопа тако што имате преко 20 отворених картица, нотификација, непрочитаних мејлова, већ се овај терет одражава и на ваш мозак. На овај начин не можете у потпуности да обрадите информације које добијате, тако да завршавање послова није ефикасно.  

Ако вас сама помисао на бројна обавештења са различитих апликација умара, то значи да је време за "дигитални детокс" - рашчистите уређаје, обришите непотребне мејлове, апликације, картице, слике у галерији...

Плитко дисање

Иако се дисање сматра несвесном активношћу, склони смо да дишемо погрешно када смо ментално оптерећени. Плитко дисање смањује количину кисеоника коју тело узима и количину која се може транспортовати у крви до наших органа и ћелија ради оптималне функције.

Сваки пут када приметите да се осећате посебно напето или под стресом, користите то као знак да неколико пута дубоко удахнете да бисте се борили против плитког дисања.

image