Магазин

Да ли сте под "дигиталним стресом": Како технологија ремети ваш мир

Осим што бесконачан извор садржаја, притисак да константно будете "онлајн" и плаво светло екрана могу да утичу на нивое стреса, постоје још неки, суптилнији начини на које ваш дигитални уређај потенцијално нарушава ваше ментално здравље и унутрашњи мир. Обратите пажњу на следеће примере "дигиталног стреса", као и како да их се отарасите.
Да ли сте под "дигиталним стресом": Како технологија ремети ваш мир© Freepik/Drazen Zigic

За човека је технологија још увек прилично нов изум, а наши умови се још увек нису у потпуности прилагодили виртуелном свету коме смо свакодневно изложени. Док је некима сигурно лакше да иду "у корак с временом", технологија за друге може да представља велики извор стреса - али на које начине?

Искачући огласи и обавештења

Искачући огласи су дизајнирани да ометају и привлаче пажњу путем обавештења, подсетника на календарима, ажурирањем софтвера, реклама на веб-сајтовима, упозорења о ниском нивоу батерије, честитке на освајању награда и још много других (лажних) информација.

Ове су врсте обавештења које могу да искоче у сваком тренутку, па могу да вас доведу у стање високе приправности, изазивајући ослобађање адреналина и кортизола, преноси портал "Конверсејшн (The Conversation)". Ове реакције мозга су дизајниране да нас натерају да будемо будни, узнемирени и спремни да се заштитимо када смо у опасности, али када права претња не постоји, то само доводи до преоптерећења и дезоријентације.

Како да решите проблем:

Проверите подешавања на својим уређајима и инсталирајте програме који ће спречити искачуће (pop-up) огласе и лажна обавештења. Ово ће вас спасити стреса и премора, те ће коришћење интернета постати мање интензивно искуство.

Дигитални неред

Можда звучи необично, али дигитални неред може да буде подсетник на неуспех. Другим речима, свакодневно се сусрећете са "нередом" који треба да "поспремите", било да је то физички неред у дому или велики списак обавеза које још увек ниста завршили. Поврх свега тога, "неуредни" дигитлани документи, велики број фотографија/видео снимака на уређају, мејлови који се годинама гомилају вам само говоре да никако не можете да организујете свој живот, чак ни онај "једноставнији, дигитални".

Како да решите проблем:

Можете да издвојите одређено време за пажљиво пречишћавање садржаја на својим дигиталним уређајима и профилима. Овај процес, у већини случајева, не може да се деси преко ноћи, посебно јер замара очи и мозак. Најбоље је да га поделите на неколико дана и постепено "чистите" телефон, онлајн сандуче...

Такође, важно је да себе не кривите за накупљени "дигитални неред". Услед толико обавеза у реалном свету, подсетите се да уопште није једноставно да одржавате дигитални свет беспрекорним и организованим (нити су људска бића "навикла" на ову врсту "рутине чишћења").

Сајбер (не)безбедност

Осим што бринете о сопственој безбедности свакога дана (чак и кроз несвесне радње, као што је закључавање улазних врата и гашење шпорета), сада морате да мислите и о безбедности својих онлајн профила, лозинки, приватних порука и фотографија, детаља о рачуну...

Нико не жели да се осећа као да опасност увек вреба, а проблем са сајбер нападима је то што их је скоро немогуће предвидети. Може да се деси било коме, било када и то управо можете бити ви. Сама помисао на то је стресна и може да проузрокује велику параноју.

Како да решите проблем:

Најбоље је да се обратите стручњаку, који може да вам прегледа све уређаје и увери вас да је све у реду. На крају, може да вам инсталира посебне програме за безбедност и да вам покаже како да не наседнете на онлајн преваранте и потенцијалне хакерске нападе.

image