Магазин

Мача чај: Шта је зелени напитак који постаје све популарнији код нас

Можда сте приметили да се у последње време у бројним кафићима може наручити зелени напитак који се зове мача чај. Неки га воле, други не (многи сматрају да има "укус траве"), а многи га још увек нису пробали, јер се питају - шта је заправо ово ново пиће? Да ли је заиста здраво, да ли је добра замена за кафу, као што неки тврде? Или можда само још један тренд? Ево одговора на ова питања, као и како да пронађете најбољи мача чај и припремите га.
Мача чај: Шта је зелени напитак који постаје све популарнији код нас© Pixabay/pvproductions

У бројним угоститељским објектима, посебно кафетеријама, се служи зелени напитак по имену мача (matcha). Иако се "по правилу" пије након мешања са топлом водом, данас може било где да се наручи и хладан, у комбинацији са млеком или додатним укусима. По начину сервирања, много тога се подудара са кафом, а појавиле су се и бројне посластице са укусом маче.

Ово је још увек новитет на нашим просторима, углавном популаран међу млађим генерацијама, па се многи питају: Шта је заправо мача чај и да ли може да постане део свакодневне рутине, да чак замени испијање кафе?

Шта је мача чај

Мача се производи од листова биљке Camellia sinensis и потиче из Јапана. Продаје се у облику праха и има упечатљиву, јарко зелену боју, због високог нивоа хлорофила. Позната је по специфичном земљаном, помало горком укусу, а велики и нагли развој интересовања за ово пиће долази усред општег раста популарности азијске културе и кухиње широм света.

Најфинија мача се користи у традиционалним јапанским церемонијама чаја, а квалитетан прах је онај који нема примесе жуте и окер боје, као ни превише горак укус.

"Еликсир здравља"

Ако сте заговорник здравог живота, вероватно сте више пута чули о добробитима овог пића.

Многима је мача синоним за здравље, пре свега јер је доказано да садржи висок ниво антиоксиданата. Када се прах раствори у води, ослобађа се 3 пута више антиоксиданата него када се налазе у сувим листовима. Једна студија је показала да је давање мача суплемената мишевима смањило штету узроковану слободним радикалима, преноси "Хелтлајн". 

За људе који покушавају да смање унос кофеина, мача пружа нешто нежнију опцију од кафе. Док једна шоља кафе садржи између 80 и 100 милиграма кофеина, мача садржи отприлике 70 милиграма по шољи. Дакле, ова "зелена кафа" може постати нови јутарњи извор кофеина.

Неке студије сугеришу да конзумирање зелених чајева, укључујући мачу, може помоћи у јачању костију, па самим тиме и смањити ризик од прелома костију. Овај напитак може да повећа минералну густину костију много ефикасније од других врста чајева, због веће количине биљних једињења, која смањују оксидацију и имају јака антиоксидативна својства.

Мача такође помаже у одржавању здравог функционисања кардиоваскуларног система - спречава задебљање срчаног ткива, појаву срчаних удара... То је зато што мача садржи епигалокатехин-3-галат (ЕГЦГ), биљно једињење које може имати позитивне на кардиоваскуларно и метаболичко здравље, преноси "Форбс".

Осим тога, мача може бити савезник у губитку килограма. Биљна једињења и кофеин који садржи могу повећати брзину метаболизма и убрзати сагоревање масти.

Како одабрати и припремити мачу

Као што је претходно споменуто, требало би избегавати прахове који имају жућкасте и окер тонове. Претражите места која нуде мача прах, добро се информишите и одаберите продавца коме верујете. Додатни напор и истраживање су вредни ако пронађете заиста квалитетну мачу.

Постоје различити начини за припрему овог напитка, али важно правило је да га никако не треба припремати са водом која је топлија од 80 степени - дакле, вода не треба да прокључа. Може се користити и хладна вода, али то мења оригинални укус. Препоручљиво је да купите прибор који се користи за прављење овог чаја, као што су кашичица од бамбуса и посебна бамбусна четкица за мешање.

Два главна облика припремања су: Коича и усуча.

Коича, спој јапанских речи "кои" (густо) и "ча" (чај) је најјача концентрација маче, а укус је интензиван и горак. Најчешће се користи у традиционалним церемонијама, а у урбаним окружењима се користи у комбинацији са млеком, да би се направио мача лате. Две кашичице праха се стављају у посуду, прелије се са 40 милилитара воде и затим се меша четкицом. Користе се веома лагани покрети, како се случајно не би створили мехурићи или пена. На крају се добија тамнозелена, густа течност.

Усуча, од речи "усуи" (ретко, лагано) и "ча" (чај) је лаганија, пенаста верзија пића. У овом случају се једна кашичица раствара у 50 милилитара воде. У почетку треба сипати мање воде, да би се добила пена, а затим додати још течности и наставити са мешањем. Покрети треба да буду у облику слова М, без додиривања дна. Када се заврши, на површини напитка би требало да буде неколико мехурића, али не превише.

image