Магазин

Три шоље чаја дневно могу да успоре старење

Уколико волите да пијете чај, слободно своју "дозу" појачајте на три шоље дневно. Наиме, ова количина добро делује на организам и утиче да спорије старите.
Три шоље чаја дневно могу да успоре старење© @ jcomp/freepik

Пијење три шоље чаја дневно може нам продужити живот, показало је истраживање са Универзитета Сечуан у Кини.

У студији у којој је учествовало неколико хиљада испитаника, примећено је да су учесници који су стално пили чај показивали знаке споријег старења. Занимљиво је да су већина тих људи били мушкарци. Такође су се хранили здравије, конзумирали су алкохол и нису показивали посебне знаке анксиозности и несанице.

"Oко три шоље чаја или шест до осам грама листова чаја дневно даје очигледне предности против старења. Умерена конзумација чаја показала је велике предности против старења међу конзистентним конзументима чаја", рекли су истраживачи у студији објављеној на порталу The Lancet Regional Health - Western Pacific.

Такође, учесници који су престали да пију овај напитак почели су да показују видљивије знаке старења, наглашава се у студији.

Чај штити од болести повезаних са старењем

Истраживачи верују да полифеноли, биоактивне супстанце у чају "утичу на цревне бактерије" и вероватно играју битну улогу у одржавању доброг имуног система, метаболизма и когнитивних функција.

"Акумулирају се студије које показују да свакодневна конзумација чаја може заштитити од болести повезаних са старењем, као што су оне кардиоваскуларне, деменција и неке врсте рака", кажу научници, а преноси Њујорк пост.

У оквиру истраживања укључени су људи из Велике Британије старости од 37 до 73 године, као и из Кине старости 30 и 79 година. Праћене су њихове навике у испијању чаја. Учесници су информисали стручњаке о томе који чај најчешће пију - да ли је то црни, зелени, жути или традиционални кинески улонг чај, као и колико шољица дневно конзумирају. 

Научници нису проучавали да ли је једна специфична врста чаја боља од друге по питању старење и "нису пронашли значајне разлике" између оних који пију чај у Кини у односу на оне из Велике Британије.

image