Магазин

Колико килограма је здраво изгубити за месец дана

Безбедно и ефикасно губљење на тежини подразумева смањење уноса калорија, повећање уноса протеина и редовна вежбања. Међутим, важно је поставити реалне и здраве циљеве који подразумевају губитак килограма постепенијим темпом, јер ако пребрзо спустимо килажу, то је ипак штетно за целокупно здравље.
Колико килограма је здраво изгубити за месец дана© freepik

Ако смо већ решили да смршамо, посаветовали се са лекаром и нутриционистом, онда је дошло на ред да се препустимо "авантури" пред којом ће бити сигурно изазова. Губитак тежине захтева време и напор и на путу доласка до идеалне тежине, треба одредити и мотиве, а међу првима је здравље. Управо због тог најбитнијег фактора, колико год желимо "сада и одмах" да смршамо, морамо то да урадимо на безбедан начин.

Већина здравствених стручњака и медицинских организација препоручује губитак тежине од 2,2 до 4,4 килограма недељно (у зависности од почетне тежине), односно на месечном нивоу од 8,8 до 17,6 килограма. Овај темпо помаже у смањењу ризика од компликација повезаних са брзим губитком тежине и побољшава шансе за дугорочно одржавање тежине. Тежња ка споријем, постепеном губитку тежине може учинити да постизање циљева буде лакше оствариво, а повећавају се шансе за дугорочно одржавање тежине.

Брз губитак килограма утиче и на физичко и на ментално здравље

Губитак тежине зависи од неколико фактора, као што су године, пол, унос калорија, нивои активности и основна здравствена стања. Док неки људи настоје да изгубе значајну количину килограма у кратком периоду, као што је месец дана, здравствени стручњаци генерално су против брзог и екстремног губитка тежине, јер то доводи до великих промена у телу, укључујући:

  • губитак мишићне масе
  • повећан апетит
  • смањен базални метаболички индекс

Све ово отежава одржавање губитка тежине на дуге стазе и утиче на расположење и ментално здравље, па зато многи стручњаци, генерално препоручују лаганији и постепенији приступ, пише Хелт. Коришћење екстремних мера, као што су брзе дијете за постизање брзог и значајног губитка тежине, доводи до јо-јо ефекта.

Придржавати се метода заснованих на доказима

Студије показују да дијета са високим садржајем протеина и влакана помажу у губљењу килограма. Препорука лекара јесте да се појача и физичка активност, јер вежбање омогућује да одржимо или добијемо мишићну масу током губитка тежине, што је важно за одржавање здравог базалног метаболизма. Помоћ дијететичара или тренера је добро дошла јер ће на прави начин да нас посаветују, а требало би избегавати модерне, инстант дијете од којих на дуге стазе нема користи, већ само штете.

image