Магазин

Кето дијета убрзава старење унутрашњих органа, упозоравају научници

Кетогена дијета је једна од најпопуларнијих дијета данашњице, која не само да помаже у губитку килограма, већ и смањењу нивоа шећера у крви код дијабетичара. Међутим, сада су научници установили да придржавање оваквог начина исхране у току дужег временског периода може подстаћи брже старење унутрашњих органа.
Кето дијета убрзава старење унутрашњих органа, упозоравају научници© Canva / Kim Tatiana

У борби са вишком килограма многи бирају управо кетогену дијету, као једну од најмање ригорозних у погледу одрицања, али веома делотворних. Принцип такозване кето дијете је изузетно једноставан: из оброка се елиминишу готово сви угљени хидрати (хлеб, пиринач, тестенине и слично), а уместо тога додају велике количине масти и протеина.

До сада су се од нежељених симптома оваквог режима исхране истицали појачана и учестала главобоља, налети умора и повећана раздражљивост, али су сада научници дошли до закључка да она може имати дугорочне последице по здравље организма и довести до убрзаног старења унутрашњих органа.

Сигуран пут ка превременом старењу ткива и органа

Да придржавање начина исхране који подразумева кетогена дијета може довести до убрзаног старења ћелија у ткивима, отежаног рада срца и бубрега дошли су научници Тексашког универзитета у Сан Антониу. Како би потврдили своју теорију, они су спровели низ истраживања на лабораторијским мишевима подељеним у две групе. Једна група је била на регуларној исхрани, док се друга придржавала кето дијете. 

Након завршетка експерименталног периода установљено је да су научници били у праву - код мишева који су били на дијети су промене у организму биле драстичније. Ћелије у њиховим ткивима су остариле далеко брже, док су у раду органа попут срца и бубрега примећене одређене неправилности. Код мишева који су се хранили нормално овакве промене нису уочене - ткива и органи у њиховом организму су старили уобичајеном брзином.

Ипак, научници истичу да се овакве последице могу јавити само уколико режим исхране који подразумева кето дијета практикује у дужем временском периоду, преноси магазин Сајенс Адвенсез. Другим речима, они који периодично практикују исхрану без угљених хидрата, а са вишим нивоом масти и протеина могу бити безбрижни.

image