Магазин

Сладак "плен": Слонови на Тајланду праве заседе на путу и краду шећерну трску (ВИДЕО)

Мајмуне са Тајланда већ годинама бије лош глас - сви знају да су изузетно вешти када су крађе у питању. Али, сада су они добили озбиљну конкуренцију - слонове. Истина, "жртве" ових грдосија нису туристи, већ превозници шећерне трске.
Сладак "плен": Слонови на Тајланду праве заседе на путу и краду шећерну трску (ВИДЕО)© DALL-E by ChatGPT

Производња шећерне трске је, поред туризма и производње пиринча, један од највећих покретача тајландске привреде, а овом уносном делатношћу бави се готово милион становника ове азијске земље. Међутим, у последњих пар година, индустрија се сусрела са обзиљним "рекетирањем", и то од стране слонова.

Пљачкање на највишем нивоу

Локални слонови, који иначе слободно шетају улицама индустријских насеља на Тајланду, временом су научили којим трасама се крећу камиони који превозе шећерну трску од плантажа до фабрика за њену прераду. Схвативши да је ова сировина врло укусна (а и лако доступна), они су се брже боље организовали и "договорили" да камионе пресрећу на путевима и пљачкају их. Вест се брзо проширила, па су они један за другим почели да дежурају на прометним трасама.

Друштвене мреже преплављене снимцима сурлатих лопова

Видео-снимци које су забележили туристи и локално становништво преплавили су све друштвене мреже! На записима који круже Икс платформом и Телеграмом виде се слонови који без трунке задршке излазе пред камионе у покрету, заустављају их и и сурлама чупају онолико шећерне трске колико желе. Након тога пропуштају камион да прође и чекају следећу "жртву". Радно време ових сурлатих лопова нико не зна - некада су на путевима читав дан, а некада тек толико да задовоље жудњу за слатким.

Возачи прво били у паници, а онда су се навикли

Возачи камиона су, без дилеме, били у почетку престрављени када би им на пут истрчао слон, посебно имајући у виду да је ограничење брзине на тим деоницама 60 километара на час. А ко не би био - ове животиње могу достићи тежину и до четири и по тоне! Међутим, судећи по снимцима који круже друштвеним мрежама, сада то није случај: рекло би се да су се они помирили са чињеницом да их на путу чека "рекет" и да сада потпуно мирно реагују на слонове.

image