Магазин

Да ли и како вежбање пре спавања утиче на сан

Неки истраживачи сматрају да треба вежбати ујутру или током дана како би тело имало времена да се "охлади" пре него што легнете. Међутим, друге студије подржавају вежбање увече јер организам прате циркадијске ритмове, са врхунцем снаге мишића и неких метаболичких маркера касније током дана. Онда се поставља питање - ако желите или имате времена да вежбате само пре спавања, како то можете учинити на најбољи начин тако да одговара потребама тела, али и личним фитнес циљевима?
Да ли и како вежбање пре спавања утиче на сан© freepik

Када је реч о сну и вежбању, важно је запамтити да је свако јединствен - имате своје ритмове који воде природни циклус спавања и будности и своје навике, интересовања и распоред. Зато не постоји правило за најбоље време за вежбање без ометања сна. Већина фитнес стручњака ће рећи да је најбоље време за вежбање време када ћете заправо вежбати. Дакле, ако то значи да вежбате у 6 ујутро или у 9 увече јер сте једино тада у могућности, то је онда најбоља одлука.

Што се науке тиче, истраживања су подељена. У одређеним ситуацијама, вежбање пре спавања је препоручљиво, јер може побољшати перформансе, посебно за тренинг снаге. Такође, тренирање увече утиче на губитак тежине и метаболичко здравље.

Вежбање пре спавања може побољшати сан код особа које имају проблема са спавањем

Иако су истраживања о томе да ли је вежбање пре спавања штетно или корисно за каснији сан различита, бројне студије указују да вечерње или ноћно вежбање заправо побољшава исходе сна за особе које већ имају проблема са спавањем.

Вежбање подиже телесну температуру и "буди" систем тела

Са друге стране, ако сматрате да вечерње вежбање нарушава добар ноћни сан, нисте сами. Ово може бити повезано са тим да ли сте природно јутарњи тип или ноћна птица, али може бити везано и за интензитет вежбања које радите. Сама природа вежбања је да "узбуђује" телесне системе - срце почиње брже да куца, крв тече, мишићи се покрећу и мозак ради. Сви ови фактори такође раде на подизању унутрашње телесне температуре, што је потпуно супротно од онога што треба да се догоди да бисте заспали. Ипак, студије показују да ако дозволите најмање 90 минута за хлађење након вежбања пре него што покушате да заспите, квалитет вашег сна углавном неће бити нарушен ноћним вежбањем и то се посебно односи за вежбање ниског до умереног интензитета, пише Јахулајф.

Лаганије варијанте

Уколико сматрате да касно ноћно трчање или тренинг утиче на то да не можете да се смирите и заспите, јасно је да ћете онда прескакати интензивне рутине и одабрати нешто мало мирније, као што су јога, тај-чи или шетња. Такође, требало би да направити мали предах између тренинга и спавања и стручњаци предлажу да то буде бар два сата пре него што легнете.

Иако су научни докази мешовити око вежбања пре спавања, све док паметно приступате у вези с тим како то радите, ноћни тренинг вероватно неће негативно утицати на сан. Вежбање пружа значајне здравствене предности и сигурно је боље него да не вежбате уопште. Битно је да се побрините да оставите довољно времена за "хлађење" између тренинга и времена за спавање.

image