Магазин

Шта је зидни пилатес: Нови фитнес тренд који свако може да ради код куће

Пилатес може свако да испроба, јер не захтева превише опреме, простора ни искуства. Постао је веома популаран у протеклих неколико година, толико да хештег #pilates сада има скоро 6 милијарди прегледа на ТикТоку. Сада је најновоји тип пилатеса постао хит међу креаторима фитнес садржаја, а главни "реквизит" који је нам потребан је наш кућни зид.
Шта је зидни пилатес: Нови фитнес тренд који свако може да ради код куће© Freepik/freepik

Пилатес је идеалан кућни тренинг, јер ове врсте вежби могу бити прилагођене било коме. Није потребно користити опрему која заузима много простора, већ се можемо послужити једном простирком, лаганим теговима, лоптом - па и нашим кућним зидом.

Бројни креатори фитнес садржаја на друштвеним мрежама сматрају да је зид јединствени "кућни помоћник" за пилатес, јер представља савршену вертикалну потпору за различите врсте вежби.

Неки сматрају да зидни пилатес чак може да донесе резултате као и редовни одласци у пилатес студио. Како ове врсте вежби, које су постале хит на друштвеним мрежама, заправо функционишу? 

Зид служи као о подупирач, сличном лопти или прстену за пилатес, тако да су вежбе прилично сличне онима које бисмо иначе радили у оквиру класичног пилатес ,тренинга.

"Зидни пилатес се разликује од обичног пилатеса јер немате механизам опруга о које се одупрете и које помажу вашем кретању", рекла је за портал "Басл (Bustle)" физиотерапеуткиња Хелен О'Лири. "Због овога, ваш отпор је заправо ваша телесна тежина."

Другим речима, највише се одупиремо сили гравитације, а притиском стопала на зид док изводимо различите вежбе можемо да додамо отпор сваком покрету, што нам може помоћи да изградимо снагу. Поред тога, зид може да нам помогне да одржавамо стабилност и равнотежу, тако да се можемо сконцентрисати на правилно обављање вежби. 

Друга предност зидог пилатеса је то да активира различите мишићне групе кроз комбинацију вежби и отпора који пружа зид, те је погодан за јачање мишића трупа, руку, ногу, леђа и за поправљање држања. 

Одабир адекватних вежби зависи од наших способности и досадашњег искуства, а ако нисмо сигурни одакле да почнемо, можемо да се консултујемо са професионалоцем пре бирања режима. 

Затим, овај тренинг може бити добар и за истезање, које представља важан део пилатеса, а зидни пружа додатне могућности за истезање и повећање флексибилности. Зид се користи као ослонац и омогућава продубљивање истезања на безбедан начин, смањује притисак на зглобове и помаже да се повећа опсег покрета.

На крају, ове врсте вежби могу да буду корисне и за наше ментално здравље. Да бисмо правилно радили вежбе и одржавали равнотежу, потребна нам је концентрација. Ослањање на зид помаже у бољем фокусирању на сваки покрет и дисање, што доприности смањењу стреса, тако да ове зидне вежбе могу да послуже као врста релаксације и квалитетно посвећивање времена себи. 

image