Магазин

Научници направили парфем Јулија Цезара по рецепту старом 2.000 година - садржи и "зној гладијатора"

Да ли сте се некада запитали како су мирисали неки од најмоћнијих људи света? Да ли су парфеми били слични онима данас и шта је у њихово време било "у тренду"? Сада су научници открили састав парфема Јулија Цезара и успели су да направе комбинацију мириса коју је овај војсковођа свакодневно носио - а "тајни састојак" је оно што овај парфем чини јединственим за стари Рим.
Научници направили парфем Јулија Цезара по рецепту старом 2.000 година - садржи и "зној гладијатора"© Wikimedia Commons/Public Domain/Canva

Док су Египћани заслужни за измишљање парфема у ритуалне и медицинске сврхе пре око 4 хиљаде година, Римљани су га претворили у саставни део козметике за жене и мушкарце. Научници су анализирали историјске извештаје о Цезаровом парфему и мирису пре него што су покушали да га поново створе, а успели су да открију његове омиљене мирисне ноте. Читали су званичне изјаве, као и коментаре његових пријатеља и сарадника који су описивали његов мирис.

"Како је Цезар мирисао, шта је било у његовом парфему, где је добио свој парфем или ко га је направио за њега увек је била ствар велике радозналости", поделио је тим у саопштењу. "Према информацијама које су дали и антички писци и дела његових блиских пријатеља, садржај његових парфема је у великој мери одређен."

Сматрало се да је овај чувени римски диктатор, који је владао од 46. до 44. године пре нове ере, носио посебан мирис под називом "Телинум", који је направљен од мешавине цвећа, воћа, уља, па чак и "гладијаторског зноја".

Тим је закључио да његов парфем вероватно садржао мешавину нане, руже, лимуна, бергамота, лаванде, јасмина, локвања, љубичице, кедра и амбера.

Последњи корак, према легенди, био је додавање зноја гладијатора.

Зној мушкараца се сматрао великом чашћу јер је садржао њихову крв, ољуштену кожу, прљавштину и маслиново уље, које би било намазано по њиховим телима пре него што би кренули у арену да се боре до смрти. 

"Сматра се да струготине са тела спортиста поседују одређена својства омекшавајуће, одлучне и погрдне природе, која су резултат споја људског зноја и уља," према римском писцу Плинију Старијем.

Тим је рекао да су се посветили креирању "Телинум" парфема јер је Цезар "привлачио пажњу јавности својим начином живота и одећом", а његове парфеме је "јавност пратила са великим интересовањем".

Истраживачи су закључили да су стари Римљани више волели једноставне мирисе, који су имали плесњиве и оштре ноте. Али цареви и други племићи, укључујући свештенике и војна лица, инсистирали су на куповини слатких парфема из иностранства или наручивању сопствених мириса од локалних произвођача, како би се одвојили од обичних људи.

Истраживачки тим у Асоцијацији за културу и туризам (СЦТА) поново је створио "гладијаторски зној" користећи пачули, биљку која има земљани, дрвени, мошусни мирис, преноси "Дејли мејл".

Цезар је себе поставио за диктатора над Римском републиком када је имао 54 године и искористио је своју моћ да прошири власт Рима инвазијом на Велику Британију и постављањем Клеопатре као краљице Египта након што је победио Птолемејеву војску у бици на Нилу. Његова владавина трајала је само две године пре него што су га 44. пре Христа убили политички ривали , укључујући Марка Јунија Брута. 

image