Магазин

Парфем, тоалетна вода, колоњска вода: Које су разлике

Када одлучите да је време за нови мирис, да ли се осећате збуњено када видите толики избор производа? Осим што постоји на стотине различитих мирисних нота, ту су и следеће категорије: тоалетне, колоњске и парфемске воде, парфеми... Које су главне разлике између њих и како да одаберемо одговарајући мирис?
Парфем, тоалетна вода, колоњска вода: Које су разлике© Freepik/marymarkevich

Мириси се распоређују у различите категорије, које се одређују према њиховој постојаности, то јест концентрацији уља у комбинацији са алкохолом и водом. Другим речима, јачина мириса диктира којој категорији овај производ припада.

Eau fraiche - "свежа вода", трајање мириса мање од једног сата. Ово је најразређенија верзија мириса и обично садржи један то три процента парфемског уља у алкохолу и води.

Еau de cologne - колоњска вода, трајање мириса око 2 сата. Ово је најстарији израз за парфем, настао је у истоименом граду у Немачкој (Келн, то јест Cologne) у 18. веку. Мирис је лак, свеж и обично воћни, а углавном садржи 2 до 4 процента парфемских уља у алкохолу и води. Највише се користи за мирисе за младе људе.

Eau de toilette - тоалетна вода, трајање мириса око 3 сата. Ово је лака мешавина која садржи од 5 до 15 процената миришљавог уља раствореног у алкохолу. Углавном се наноси на кожу након купања или бријања.

Eau de parfum - парфемска вода, траје од 5 до 8 сати. Користи се као ознака и за мушке и за женске мирисе, садржи од 15 до 20 процената чистог парфемског уља и углавном се користи за вечерње изласке или догађаје који трају неколико сати.

Парфем - мирис траје до 24 сата. Назив представља верзију латинске фразе "пер фурум" (кроз дим). Ово је најконцентрисанији, најскупљи, "прави" парфем. Састављен је од 20 до 30 процената миришљавог уља и због тога је маснији на кожи и увек ће бити најскупљи избор.

Препоручује се да се производи који немају веома интензиван мирис, као што је тоалетна вода, користе као производ "за сваки дан" или за топле летње дане, док су мириси са јачим концентратом прикладнији за свечаније догађаје и друштвена окупљања.

Мирисне ноте и њихово трајање

Трајање мирисних нота парфема може се поделити у три временска одељка, у зависности од брзине испаравања.

Горња нота јесте почетни, лакши мирис парфема који први стиже до носа. Може да траје од 15 минута до 2 сата. То су различити цветни и воћни мириси, морске ноте или зачини.

Средња нота истиче главне елементе парфема и ова нота се развија након што основна нота испари. Може потрајати од 3 до 5 сати након распршивања.

На крају, основна/базна нота везује мирис за кожу. То је "тежи", богати мирис који може да се осети након одређеног времена, тачније након што су прва два слоја испарила. Основне ноте чине темељ парфема и одређују колико ће дуго остати на кожи.

Основна нота се може осетити 5 до 10 сати након наношења и даје утисак као да се првобитни мирис парфема потпуно променио. Типичне основне ноте парфема су мирис сандаловине, мирис биљке ветивер, ваниле, катрана, коже, дима, дувана и мускатног орашчића.

Како да одаберемо прави производ

Стручњаци верују да појединац треба да бира парфем који се најбоље слаже с природним мирисом његовог тела. Дакле, не би требало да следимо трендове или туђе препоруке, већ да сами пронађемо мирис који се савршено слаже уз нашу кожу. 

За овај процес је потребно време, посебно јер је потребно да сачекамо неколико сати како би мирис довољно дуго остао на нашој кожи. На тај начин ћемо да знамо како се мења у току дана и да ли нам заиста одговара. Иако је потребно мало стрпљења, проналажење савршеног мириса који може постати наш заштитни знак је непроцењиво.

Такође, није препоручљиво пробати више од четири парфема од‌једном, како се мириси не би "помешали" и збунили нас. Најбоље је да унапред одредимо које мирисне ноте желимо, да испробамо мирисе, сачекамо неколико сати и донесемо праву одлуку.

image