Магазин

Како да спречите појављивање љубичастих мрља на зубима након конзумирања црног вина

Сигурно сте након две или три чаше црног вина могли приметити да су вам усне, језик и зуби попримили тамне, љубичасте нијансе. Ово је један од мање лепих ствари код испијања црног вина, али то не значи да је и неизбежна. Ево неколико једноставних начина како да умањите шансе за остављањем мрља пре, током и после конзумирања црног вина.
Како да спречите појављивање љубичастих мрља на зубима након конзумирања црног вина© Freepik/freepik

Црно вино је многима омиљено алкохолно пиће, добро се комбинује са различитим врстама хране, а постоји и толико различитих опција овог пића, од оних сувих, па све до воћних и дезертних, да му је некада немогуће одолити. Ипак, чак и оно најквалитетније може да проузрокује нежељен ефекат - не, то није само главобоља, већ и љубичасте мрље на зубима. Срећом, не морате нужно по цену лепоте уживати у овом пићу - стварање флека може се избећи уз неколико корисних савета стручњака.

Перите зубе пре, а не после

Када погледате свој "љубичасти" осмех у огледалу, вероватно одмах желите да посегнете за четикцом за зубе и исперете трагове вина. Ипак, стручњаци кажу да ово није добро, јер прање зуба одмах након конзумирања вина може оштетити зубну глеђ. Уместо тога, оперите зубе барем сат времена раније. Вино се "лепи" за остатке хране и плак на вашим зубима, па ако их претходно оперете, оно неће имати за шта да се "закачи", па ће и на зубима остати мање трагова.

Газирана вода

Испијање газиране воде између гутљаја вина не само да је добро, јер уносите довољно воде упоредо са уношењем алкохола, већ ће и спречити настанак тамних мрља од вина. Промућкајте воду у устима, пустите мехуриће да "оперу" мрље и исперите уста на крају.

Сир

Вино и сир су феноменална комбинација, и то не само због хармоније укуса. Конзумирање сира помаже у изградњи калцијума, помаже у уклањању нечистоћа из усне дупље и додатно штити зубе од киселина које их нагризају. Осим тога, сир може чак и да попуни микро-поре на површини зуба и тако их учини отпорнијим на боје пигменте који се налазе у вину.

Влакна

Храна са високим садржајем влакана, попут броколија, прокеља и кромпира, може помоћи устима да произведу већу количину пљувачке, која ће затим очистити мрље док жваћете. Зато се приликом припреме трпезе постарајте да се на њој нађе и нека од ових намирница.

Без белог вина

Никада немојте прво да пијете бело вино, па тек онда црно. Иако се ово често дешава, јер се опустите и желите да испробате више врста пића, тиме се само повећа веорватноћа појављивања љубичастих мрља зубима.

Ово се дешава зато што киселост белог вина постепено еродира вашу глеђ и може деловати као "основа" за црно вино, тако да се много лакше "лепи" за зубе. Ако заиста желите да пијете обе врсте, боље је да прво почнете са црним, па наставите са белим вином, преноси "Басл".

Како уклонити љубичасте мрље ако су оне ипак настале

Ако сте се држали ових савета, али на крају сте ипак остали "обојени" у црвенкасте и љубичасте тонове, не брините - још увек можете да се отарасите мрља. Уста добро исперите топлом водом и можете да искористите трик са лиметом.

Нежно утрљајте кришку лимете на зубе и гледајте како флеке нестају. Када завршите, исперите уста водом, да киселост воћа не би остала и штетила зубну глеђ. Ипак, висока киселост цитрусног воћа може бити штетна по зубе, тако да овај савет примените само у хитним случајевима. 

image