Магазин

Откривен узрок главобоље након пијења црног вина

Од доба античког Рима до данас, вино је хиљадама година омиљено алкохолно пиће људима широм света, али конзумирање овог пића често има своју цену - јаке главобоље, које се чак могу јавити одмах након конзумирања само једне или две чаше. Амерички истраживачи су открили потенцијални узрок ове реакције а одговор можда лежи у зрну грожђа.
Откривен узрок главобоље након пијења црног вина© Unsplash/Kelsey Knight

Многима је познат осећај нелагоде који долази са мамурлуком, који се најчешће јавља јутро након конзумирања алкохола. Када је у питању вино, нежељени ефекти попут овог се могу јавити само 30 минута након конзумирања, у виду јаке главобоље. Научници већ деценијама траже одговор на ову мистерију, али стручњаци Центра за главобољу Универзитета у Калифорнији у Сан Франциску сматрају да су дошли до одговора, преноси "Гардијан".

Постоји велика могућност да главобољу узрокују фенолни флавоноиди, једињења која се налазе у семенкама и кожи грожђа, која црном вину дају препознатљиву боју и укус.

Истраживачи су кроз лабораторијске анализе открили да нивои флавоноида могу да буду 10 одсто већи код црних вина него код белих, што доводи до знатно интензивније реакције. Када пијемо вино, алкохол се метаболише у два корака - први представља промену алкохола у форми етанола у ацеталдехид, док други претвара ацеталдехид у ацетат.

Фланавол кверцетин, који се налази искључиво у црном вину, се у телу претвара у различите супстанце. Једна од ових супстанци, кверцетин глукуронид, блокира ензиме који претварају ацеталдехид у ацетат, чиме се токсични ацеталдехид скупља у организму и ствара главобољу, мучнину и знојење.

Према истраживачима, када људи који су осетљиви на ову супстанцу пију чак и врло мале количине црног вина, могу добити јаку главобољу или мигрену. За сада није још увек јасно зашто су неки мање или више отпорни, али стручњаци се надају да ће будуће студије у којима се користе вина са различитим нивоима кверцетина, како би се анализирале разлике у реакцијама.

Резултат детаљнијих анализа може помоћи људима код избегавања ове супстанце и спречавања главобоље. Грожђе производи кверцетин као одговор на сунчеву светлост, тако да виногради који су изложени великој количину сунца имају 5 пута већи ниво ове супстанце у односу на остало грожђе. Поред тога, накнадни процеси обраде могу утицати на ниво кверцетина.

Научници додају да резултати могу помоћи људима да бирају вина са мањим процентом ове супстанце, док винари такође могу да искористе резултате студије како би умањили производњу кверцетина у грожђу.

image