Магазин

Неуралинк уградио још један мождани чип: Операција је прошла добро, електроде раде "пуном паром"

Операција уградње још једног можданог чипа, који помаже пацијентима да користе геџете само уз помоћ мисли, прошла је, по речима Илона Маска, јако добро. Од укупно нешто више од 1.000 уграђених електрода, око 400 ради пуним капацитетом, што је задовољавајуће по мишљењу Маска.
Неуралинк уградио још један мождани чип: Операција је прошла добро, електроде раде "пуном паром"© Canva / nopparit

Амерички бизнисмен и први човек компаније Неуралинк, Илон Маск, је, рекло би се, веома озбиљно приступио пројекту уградње можданих чипова. Само неколико месеци од прве операције његов тим спровео је још једну, захваљујући чему је и други парализовани пацијент добио прилику да самостално користи геџете.

Маск самоуверен: "Не бих да урекнем, али..."

"Не бих да урекнем, али изгледа да је и са другим чипом све прошло како треба", поделио је Илон Маск радосне вести у интервјуу код Лекса Фридмана, а пренео Ројтерс. Бизнисмен није тачно навео када је хируршки захват изведен, али је додао да се до краја године планира још 8 оваквих операција. "Овде има много сигнала, много електрода. Све ради јако добро", поносно је истакао Маск.

Други пацијент је, баш као и први, својевремено имао озбиљну повреду кичмене мождине, што је резултирало парализом. По речима оснивача Неуралинка, 400 електрода од укупно нешто више од 1.000 колико је повезано са можданим ткивом, у овом тренутку ради добро. Уређај који је развио Неуралинк је веома софистициран - његове електроде тање су од људске длаке.

Прва операција прошла добро, али се чип након одређеног времена откачио

Крајем јануара текуће године Илон Маск је објавио да је операција уградње првог можданог чипа успешно изведена и да подаци добијени о раду уређаја показују обећавајуће резултате. Међутим, већ у мају месецу појавили су се и први проблеми - бројне "нити" повукле су се са мозга пацијента, што значи и да је остао мањи број активних електрода.

Као заобилазно решење, Неуралинк је рекао да је модификовао алгоритам снимања, побољшао кориснички интерфејс и радио на побољшању техника за превођење сигнала у покрете курсора. Уклањање имплантата је такође била опција, али проблем није представљао директан ризик по Арбоову безбедност, пренео је тада Волстрит Џорнал.

image