Магазин

"Неуралинков" чип суочен са првим пепрекама: Први човек са чипом у мозгу има проблема

Након вести да пацијент којем је уграђен чип у мозак, помера миша од компјутера и игра шах снагом мисли, компаниј "Неуралинк" је у среду саопштила да је део његовог импланта у мозгу отказао. ннеколико недеља након прве примене уређаја на човеку одређени делови чипа су се "откачили" од мозга пацијента.
"Неуралинков" чип суочен са првим пепрекама: Први човек са чипом у мозгу има проблемаGetty © Apu Gomes

Компанија "Неуралинк" је изградила интерфејс за мозак-рачунар (БЦИ), који има циљ да помогне помоћи пацијентима са парализом да контролишу спољну технологију, користећи само своје ум. Систем компаније, назван "Линк", снима неуронске сигнале користећи 1.024 електроде, кроз 64 "нити" које су тање од људске косе, наводи се на званичној веб страници.

У јануару, "Неуралинк" је имплантирао уређај пацијенту по имену Ноланд Арбо, као део студије за тестирање безбедности уређаја, а компанија је потом изјавила да је операција прошла "изузетно добро".

Али у недељама након тога, бројне нити су се повукле из Арбоовог мозга, према званичној објави компаније у среду. То значи да је било мање ефикасних електрода, што је ометало способност компаније да мери брзину и тачност Линка. За сада није познато колико се нити тачно повукло из ткива, преноси Си-Ен-Би-Си.

Као заобилазно решење, "Неуралинк" је рекао да је модификовао алгоритам снимања, побољшао кориснички интерфејс и радио на побољшању техника за превођење сигнала у покрете курсора, наводи се у објави.

Уклањање имплантата је такође била опција, али проблем није представљао директан ризик по Арбоову безбедност, према "Волстрит џорналу".

Иако су се неке нити повукле из пацијентовог можданог ткива, компанија је изјавила да и даље користи БЦИ систем компаније око осам сати дневно током недеље, а често и по 10 сати дневно током викенда.

Арбо је рекао да је Линк попут "луксузног преоптерећења" и да му је помогао да се "поново повеже са светом". Пред компанијом је дуг пут тестирања безбедности и ефикасности пре него што буде квалификован за одобрење америчке Управе за храну и лекове за комерцијализацију технологије

Неуралинк није једина компанија која гради БЦИ систем, а технологија је деценијама истражена у академским окружењима.

image