Магазин

Ољуштите, не перите: Прање воћа није довољно за уклањање пестицида, открили су научници

Иако мислимо да је прање воћа и поврћа под млазом воде сасвим довољно да уклонимо сву прљавштину, а заједно са њом и штетне хемикалије које су остале на површини, ово није тачно. Осим тога, откривено је да пестициди на воћу и поврћу продиру дубље него што се мислило. Постоји ли начин да здраво једемо ове намирнице и избегнемо хемикалије? Научници имају предлог.
Ољуштите, не перите: Прање воћа није довољно за уклањање пестицида, открили су научници© Freepik/freepik

Прање воћа и поврћа пре јела ипак није најефикаснији метода чишћења пре јела. Откривено је да, иако ово уклања прљавштину и земљу, не може да испере остатке пестицида на храни, посебно јер они продиру много дубље него што мислимо. У ранијим истраживањима "Конзумер рипортса" је доказано и да око 20 одсто тих намирница садржи нивое пестицида који представљају "значајне ризике" по здравље.

Ово је нови доказ да прање воћа пре јела не уклања различите токсичне хемикалије које се обично користе у пољопривреди, што многима проузрокује велику забринутост. У најновијој студији која је објављена у часопису Америчког хемијског друштва "Nano Letters" се наводи да је откривено да се контаминација пестицидима смањила када је кора јабуке коришћене у експерименту уклоњена, заједно са слојем пулпе.

"Ова студија, која се налази у експанзивном домену безбедности хране, настоји да потрошачима пружи здравствене смернице", рекао је аутор рада Донгдонг Је, професор са Кинеске школе за материјале и хемију на Пољопривредном универзитету Анхуи. "Уместо да подстиче непотребно страховање, истраживање је показало да љуштење коре може ефикасно елиминисати скоро све остатке пестицида, за разлику од често препорученог прања", преноси "Гардијан".

Здравствени ризици које представљају пестициди документовани су у неколико студија, али већина њих се бави професионалном изложеношћу, а не исхраном. Америчко министарство за пољопривреду (УСДА) и Управа за храну и лекове тврде да остаци пестицида у храни генерално не представљају опасност за здравље ако су количине у законским границама.

У најновијем извештају УСДА о подацима о пестицидима стоји да је 99 одсто тестиране хране имало остатке који су у оквиру законских граница и стога не "представљају ризик по здравље потрошача" и да су "безбедни". Ово се разликује од налаза "Конзумер рипортса", који сматра да су границе на које се ослања влада превисоке.

Више од 72 одсто на више од 10.000 узорака хране имало је остатке пестицида који се могу открити, извештава УСДА.

image