Магазин

Седам грешака које сви правимо када перемо воће и поврће

Прање воћа и поврћа је углавном брз посао, који многи од нас аутоматски обављају, без много размишљања. Ипак, с обзиром да не делује као компликован процес, многи од нас несвнесно праве грешаке због којих наши производи вероватно нису довољно очишћени.
Седам грешака које сви правимо када перемо воће и поврће© Pexels/Miriam Alonso

Постоји више начина на који се воће и поврће може контаминирати пре него што дође до наше кухиње. Када расте, могу га додирнути ручице, ногице, зуби и кљунови различитих животиња. Поред тога, више људи додирује производ пре нас, тако да постоји вероватноћа да ће се на њима задржати још прљавштине и бактерија.

Прво, ту су руке радника на фарми на којој се производи, које можда и нису опрали након што су додирнули прљаве или чак опасне материје, па ту су и руке људи који сортирају производе у продавници, а онда на ред долазе бројни купци у продавници који их узимају и потом враћају назад. 

Поред толико фактора, морате да будете сигурни да сте правилно уклонили све остатке прљавштине са хране, тако да би следеће грешке требало избегавати:

Не перете руке 

Пре него што га поједете, па чак и пре него што га оперете, постоји још један пар руку који долази у контакт са вашим производом: ваше. Прање воћа и поврћа помоћи ће им да се отарасе свих бактерија које су им пренете на путу од фарме до вашег дома, али ако не оперете своје руке пре него што крее да испирате воће или поврће, потенцијално додајете још бактерија - ваших, у ову "мешавину", које се неће довољно исрпати.

Препоручљиво је да темељно оперете руке сапуном, око 20 секунди, пре него што кренете да перете ове намирнице. Такође би требало да оперете руке и након чишћења воћа и поврћа, како бисте избегли ширење бактерија по кући које су можда остале на нашој кожи.

Не користите текућу воду

Ово је грешка која је веома распрострањена. Многи верују да је потапање производа у чистој води, затим испирање, па још једно потапање најбољи начин да се очисте, али то заправо није тачно. Најбољи начин за прање производа је под млазом текуће воде, јер то омогућава да се прљавштина и клице исперу и одвоје док перете, уместо да се "бућкају" у води.

 

Ова метода чишћења је посебно важна за лиснато поврће попут кеља, зелене салате, спанаћа. Листови овог поврћа имају много неравнина, таласа и 'вена' између којих се може задржати прљавштина (што често можемо сами видети). То је зато што расту близу земље, те су изложене већем ризику од контаминације. Прање сваког листа појединачно под текућом водом може одузети мало више времена и труда, него када бисте их оставили потопљене у води, али то је најбољи начин да се елиминишу клице и друге супстанце које се могу налазити на њима. 

Користите сапун

Иако сигурно треба да оперете руке сапуном и водом пре него што оперете воће и поврће, то не значи да би требало да сапун користите и за намирнице које ћете конзумирати. Иако бисте вероватно уклонили присутне бактерије, повећавате шансе за хемијску контаминацију, у случају да делови сапуна остану на храни.

Тешко ћете бити сигурни да сте испрали сав сапун са производа, па ће сви остаци који евентуално остану бити прогутани. Ово може довести до повраћања и дијареје (што је управо оно што сте покушавали да избегнете прањем). Иако можда не делује као да је "довољно чисто", све што вам треба када перете воће и поврће је чиста вода: није потребно користити сапуне или детерџенте.

Користите сирће

Ако знате да сапун није одговор, можда се определите за омиљени производ за чишћење домаћинства: сирће. Различите врсте сирћета могу учинити све, од избељивања одеће до уклањања непријатних мириса са тепиха, али једна ствар коју ипак не може добро да уради је да очисти и деконтаминира храну. 

Да би сирће било ефикасно у убијању бактерија на поврћу или воћу, они би морали да буду потопљени у њему дуже време. Али проблем је то што, ако то поврће и воће остану у сирћету довољно дуго да убију патогене, намирнице ће такође остати поптопљене довољно дуго да се укиселе. Сирће ће променити квалитет и укус хране, претварајући је у нешто што нисте намеравали да направите.   

Љуштите кору пре прања 

Зашто бисте опрали кору коју ћете управо скинути и коју не планирате да поједете? Одговор је једноставан - зато што процес љуштења може пренети клице на унутрашњи део плода, посебно када ножем или другим алатом правимо бразде и отворе, у које се прљавштина и пестициди могу увући. 

Због тога би увек требало да оперете воће и поврће пре него што га огулите, а од овог правила нема изузетака. На пример, требало би прво да оперете шаргарепу или кромпир, огулите их, а затим поново исперете, да бисте били поптуно сигурни да нема прљавштине. Ово важи и за воће попут поморанџе, које можете огулити и без ножа. Никада не знате који су пестициди, прљавштина или друге супстанце дошле у контакт са вашим воћем или поврћем пре него што су доспеле до вас, тако да је боље једном опрати чак и оне намирнице са дебелом кором пре љуштења.

Храна остаје мокра након прања 

Дакле, јасно је да ако желите да очистите поврће и воће, морате их испрати под млазом воде - али шта онда? Ако ћете своје опране производе чувати и нећете их све одмах искористити, морате их осушити пре складиштења у фрижидер.

Влага која остане након прања може поспешити раст бактерија, без обзира колико сте темељно очистили храну. Након тога ће се производ покварити и више неће бити безбедан за јело. Довољно је да храну осушите сувом крпом пре складиштења, а такође би требало да је поједете што пре.  

Прање без цедиљке

Видели смо да је најбољи начин за прање било које врсте воћа или поврћа под текућом водом, али шта ако перете нешто ситно, попут пасуља, прокеља, сочива, боровница, грашка? Немогуће је испрати шаку ових намирница, а да барем једну не изгубите у судопери, а знамо да ни потапање није најбоља идеја. Дакле, најбоље решење је цедиљка. Ово омогућава чистој води да прође преко хране, тако да остатак помешан са прљавштином одмах оде у одвод. Обавезно их протресите (чистом) руком док их испирате, како бисте били сигурни да је све опрано. Када завршите са испирањем, искључите воду и пустите да преостала влага исцури из цедиљке.

image