Магазин

Туриста оштетио пећинске слике старе неколико хиљада година "да би боље испале на фотографији"

Шта бисте урадили за савршену фотографију са одмора? Неки би раније устали да позирају испред изласка сунца у новом граду, неки би платили више за бољу плажу, ресторан, само да би фотографије добро изгледале на друштвеним мрежама... Али изгледа да су неки спремни и да упропасте цртеже старе више од хиљаду година, да би "лепше изгледали" када се сниме камером.
Туриста оштетио пећинске слике старе неколико хиљада година "да би боље испале на фотографији"© ChatGPT

Шпанска полиција тренутно истражује човека који је наводно оштетио драгоцене, древне пећинске слике, поливајући их водом да би боље испале на фотографијама које је касније поставио на друштвеним мрежама.

"На фотографијама се види да су пећинске слике поквашене, како би биле јасније и боље се виделе на слици", навела је полиција. Претпоставља се да овај туриста највероватније није знао да су пећинске слике настале на кречњаку, који садржи соли које се растварају у води. Реакција са водом је затим довела до разливања цртежа који су били стари неколико хиљада година.

Како се наводи у саопштењу Цивилне гарде, мушкарац из Лос Виљареса, у Андалузији поставио је фотографије на свој Фејсбук профил. Управо ова објава је била главни траг који га је открио полицији. 

Пећински цртежи, који се налазе на различитим локацијама у планинском ланцу Сијера Сур де Хаен, спадају у природну баштину ове земље. Због историјске позадине и заштите наслеђа, службеници су покренули истрагу, преноси Си-Ен-Ен. Цивилна гарда, која је одговорна за заштиту споменика шпанске баштине, замолила је становнике у близини историјских локација да пријаве било какве знакове оштећења или вандализма, јер, како кажу, немају средства да унајме чувара на свакој историјској локацији.

Ово је само још један у низу индицената у којима туристи уништавају историјске споменике. Прошле године је мушкарац урезао имена себе и своје девојке у зид Колосеума, а група немачких инфлуенсера је у Италији случајно оборила статуу стару 150 година, у жељи да фотографија испадне атрактивно за друштвене мреже.

image