Магазин

Ови потопљени бродови скривају највећа блага

Разбијено дрво вири из песковитог дна мора, рибе се крећу између њихових сенки. Између трулих дасака су кости морнара који су се борили против непријатеља. Мало светлости допире до оволике дубине, али обучено око могло би да ухвати одсјај злата или блистање драгуља, сакривених од времена. Управо ти драгоцени предмети су мотивисали авантуристе да истражују мора у потрази за богатством, а ево где највећа блага леже у дубинама.
Ови потопљени бродови скривају највећа блага© Canva / EXTREME-PHOTOGRAPHER

Морска блага која леже у великим дубинама инспирисала су писце да пишу своје књиге, снимани су и филмови, али и мотивисала авантуристе да се "баце" у потрагу драгуља, злата и осталих драгоцености. Правила о томе ко може да "иде у лов" на вредне предмете је сложена, а стручњаци и регионалне власти су забринути да би пљачкаши могли уништити деликатну структуру старог, распаднутог брода и продати артефакте, одузимајући јавности прилику да сазна њихову историју и види их на уживо, на некој од изложби. Зато археолози и поморска полиција дају све од себе да сачувају ове комаде културног наслеђа. Поједине драгоцености откривене у потопљеним бродовима су изузетно скпоцене, а ево и који су бродови рекордери у овој категорији.

San José у Карипском мору уз обалу Колумбије

Често називан "најбогатијим" потопљеним пловилом, ратни брод San José носио је до 200 тона злата, сребра и драгуља када је потонуо 1708. године у борби са британским ратним бродовима. Процењује се да вредност блага премашује цифру од 20 милијарди долара. Међутим, иако је реч о великој своти новца, колумбијски закони налажу да се артефакти не могу продавати, а неки археолози верују да би било најсигурније да ту и остану.

Bom Jesus на јужној обали Намибије

Тражећи дијаманте у области познатој по налазиштима тог драгоценог камена, један геолог је 2008. године на том месту пронашао инготе (комаде метала који се добијају изливањем у неки облик) од бакра. Ово случајно откриће подстакло је археологе да темељније истраже регију. Потрага је уродила плодом: они су нашли 22 тоне ингота, као и више од 100 слонових костију, бронзани топ, мачеве, ланчиће. Укупно неколико хиљада артефаката.

Palmwood Wreck у Ваденском мору код Холандије

Унутар олупине овог брода пронађено је више од 1.500 артефаката укључујући и елегантне одевне предмете, сребрну чашу и прибор за јело, луксузни сет за негу, персијски тепих и међународну колекцију књига везану у кожу - све што би могло да нам да увид у то како је живела елита 17. века. Већина предмета још увек је неистражена и прекривена мрежом како би се заштитила од разорних морских струја, пише Ншшнал Џиографик, а конзерватори вредно раде на томе да артефакте које су извукли из олупине сачувају од зуба времена.

Олупина брода код острва Белитунг, Индонезија

Године 1998. локални рибари који су ронили у потрази за рибом открили су благо - више од 60.000 ручно рађених предмета од злата, сребра и керамике из времена династије Танг. Ова олупина важи за најбогатију и највећу ризницу драгоцености и керамике из јужне Кине са почетка деветог века икада откривену у једном маху.

Nanhai No. 1 у Јужном кинеском мору, Кина

Једна британска компанија је 1987. године тражила брод друге компаније који је потонуо вековима уназад. Уместо тога пронашла нетакнут трговачки брод дуг 100 стопа, а муљ са морског дна сачувао је вредне предмете попут порцелана, новчића из времена династије Сонк, злата и сребра.

Santo Cristo de Burgos у Тихом океану код обале Орегона, Америка

Шпанска галија је 1693. пловила од Филипина до Мексика када је скренула са курса и нестала, а на броду су се у том тренутку налазили скупи кинески порцелан и драгоцена свила. До краја 19. века, локалне легенде о "лову на благо" редовно су се појављивале на страницама новина у Орегону, а ти извештаји су привукли пажњу редитеља Стивена Спилберга и, вероватно га инспирисали да створи филм The Goonies. Да ли је и то легенда нико не зна, премда редитељ ово никада није ни потврдио, ни демантовао.

image