Магазин

Тражи се потопљени брод са благом вредним око 20 милијарди долара

Влада Колумбије је покренула историјску мисију чији је главни циљ проналажење брода који је потонуо на дно Карипског мора пре око три века. Међутим, ово није било какав брод, већ како кажу "свети грал бродолома" јер се на њему крије благо вредно око 20 милијарди долара!
Тражи се потопљени брод са благом вредним око 20 милијарди долара© Wikimedia Commons / Samuel Scott

Колумбијски председник Густаво Петро је својој администрацији дао озбиљан задатак - да у што краћем року покрене мисију за проналазак брода који је на дно Карипског мора спустио пре око 300 година.

Ко нађе - његово

Председникова идеја је да се брод са морских дубина извуче најкасније до 2026. године, премда му управо тада истиче мандат, а разлог за овакву журбу је управо тај да ће благо по свему судећи припасти ономе ко га и пронађе. Колико тачно вреди оно што се на броду налази нико са сигурношћу не зна, али се претпоставља да се на дну тренутно налази огромна количина злата, сребра и смарагда. Процењена вредност овог "улова" се креће између 4 и невероватних 20 милијарди долара!

"Ово је један од приоритета за Петрову администрацију", рекао је у интервјуу за Блумберг министар културе, Хуан Давид Кореа. "Председник нам је рекао да убрзамо."

Брод је на морском дну од 1708. године

Шпански брод Сан Хозе, на коме се у тренутку катастрофе налазило око 600 чланова посаде је на морско дно потонуо 8. јуна 1708. године, када је борба између Британаца и Шпанаца била у самом јеку. Брод, пак, није био војни, већ комерцијални, а пуком случајношћу се нашао на мети топовских удара током своје регуларне руте. На свом путовању брод је био натоварен великом количином злата, сребра и смарагда који су се у то време рударили у Боливији. Ове драгоцености су играле кључну улогу у финансирању војних активности Шпаније у рату са Британијом, па је самим тим и штета много већа од само изгубљеног блага.

О томе шта се тачно догодило тог кобног дана не постоје историјски записи, али се верује да је Сан Хозе кренуо из Панаме са Картагину заједно са још две галије и 14 трговачких бродова. Једна од преостале две галије, Сан Хоакин, је успела да утекне непријатељима, док се друга, Санта Круз, нашла у рукама непријатеља. Срећа у несрећи је што је управо на тој галији било најмање драгоцености.

Преко два века за тачну локацију олупине није знао нико, све док 1981. године једна америчка компаније није јавно рекла како је пронашла изгубљено благо. Тада је колумбијској власти предала и тачне координате остатака брода. Годинама касније, тадашњи председник Колумбије је такође рекао да је њихова морнарица пронашла брод, али овог пута на потпуно другом месту. Шта је истина остаје да сазнамо, а верујемо да ће заједно са благом на површину испливати и многе друге занимљивости.

image
VV inauguration
banner