Магазин

Ове ствари откривају којој генерацији припадате: Да ли сте зумер, миленијалац или бејби-бумер

Неповерљивост према технологијама, специфичан начин куцања, склоност ка коришћењу емотикона - све ово може открити којој генерацији припадамо. Неки би рекли да је сулудо процењивати узраст по тако баналним стварима, али показало се да су оне доста прецизне у томе.
Ове ствари откривају којој генерацији припадате: Да ли сте зумер, миленијалац или бејби-бумер© Canva / Carlos Pascual

Шта може открити наше године? Боре на лицу и седе власи на глави су само "врх леденог брега". Њих, на крају крајева, можемо чак и сакрити, али оно што не можемо јесте начин на који смо навикли да комуницирамо и користимо савремене, "паметне" уређаје.

Куцкање по екрану једним прстом

Ако једном руком држите телефон, а кажипрст друге користите како бисте откуцали поруку, сасвим је извесно да сте бејби-бумер (рођени између 1946. и 1964. године). Млађе генерације (миленијалци - од 1981. до 1996.  и зумери - од 1997. и 2012. ) користе обе руке како за држање, тако и за куцање, при чему се палчевима најчешће кликће и "скролује" по екрану, а на мале прсте ослања сам телефон.

Коришћење Фејсбука уместо ТикТока

Фејсбук је некада била друштвена мрежа број 1, на којој смо (хтели ми то да признамо или не) сви проводили сате и сате. Међутим, времена су се променила и Фејсбук је полако отишао у заборав, нарочито када су у питању млађе генерације. Старији га, без обзира на све и даље користе, уместо ТикТока, или барем Инстаграма.

Штампање карата и мапа

Бејби-бумери су поприлично неповерљиви када је технологија у питању, па је штампање карата за позориште или авион или (још горе) мапа за путовање за њих једина опција која једино има смисла. Посебно је специфичан начин чувања тих иштампаних примерака - бумери их увек брижљиво пакују у такозване пластичне "гаће" и често чувају чак и након коришћења.

Гашење Wi-Fi конекције на телефону и код куће

Старије генерације увек гасе Wi-Fi конекцију на телефону, сматрајући да ће на тај начин они уштедети нешто батерије и самим тим продужити време између два пуњења. Исто важи и кућни интернет - по мишљењу бејби-бумера, тиме што ће искључити рутер када путују на одмор уштедеће се нешто струје и смањити рачун за електричну енергију.

Писање порука на "бумерски" начин

Користите ли превише емотикона уместо речи или како бисте додатно дочарали њихово значење? Пишете ли километарски текст који је у суштини могао бити само једна реченица? Или куцкате неколико минута, па на крају пошаљете само "ОК", са све тачком на крају? Честитамо - овакав начин писања недвосмислено говори да сте бумер. А уз то, вероватно и да нервирате млађе генерације својим писањем порука.

Укључени тонови на телефону

Млађе генерације, иако веома зависне од геџета, живе у "нечујном режиму" - њима телефон не звони (већ је увек само на вибрацији), звукови тастатуре су искључени, као и "шкљоцање" објектива камере приликом сликања. Ако су на вашем телефону ове функције укључене, врло вероватно да спадате у генерацију бејби-бумера, преноси британски Телеграф.

Не правите "селфије"? Значи да сте бумер

Однос према "селфијима" јасно показује којој генерацији припадате. Ако их никада не правите - значи да сте вероватно "стара гарда". Ако вам палац често залута на фотографију, може бити да сте припадник генерације Икс (рођени између 1965. и 1980. године) . Ако користите предњу камеру - миленијалац сте. Припадници генерације Зед користе све могуће начине да направе добру фотографију, а то им полази за руком чак и уз помоћ задње камере, иако себе не виде док се сликају.

Фиксни телефон у стану - то треба само старијима

Уколико у стану и даље имате фиксни телефон, а још ако је он са оним "уфрћканим" каблом, ту нема дилеме - ви сте дефинитивно бејби-бумер, или макар имате склоп личности који одговара тој генерацији. Млађи фиксни телефон уопште ни не користе, а чак се ни не труде да га имају у стану. Коме још треба та старудија?

image