Магазин

Емотикони које вероватно погрешно користите

Да ли и ви користите емотикон лобање као ознаку за смех? Данас се често појављују нови смајлији, иконице и симболи, али никада није приложено упуство како се заправо користе.
Емотикони које вероватно погрешно користите© Unsplash/Markus Winkler

Нови облици комуникације се развијају заједно са дигиталним светом, а емотикони су постали посебна врста невербалног језика. Емотиконе, то јест емођије (emoji - назив настао од споја јапанских речи за ''слику - е'' и ''слово - мођи'') креирао је јапански дизајнер Шигетака Курита. Многи их користе произвољно, а ''погрешна'' примена ретко има озбиљне последице. Ипак, многи не знају право значење одређених популарних знакова.  

Поред тога, млађе генерације често користе поједине емотиконе иронично или без контекста, што често може додатно да збуњује. На следећој листи приказујемо права значења често коришћених смајлија:

✌️ - Знак мира 

Многи га користе као ''пис (од енглеског peace)'' знак, али овај емотикон заправо значи ''победа'', према енглеској речи victory. Иако можда није толико познат концепт на западу, два прста у овој позицији увек означавају гестикулацију победе у Јапану.

💁‍♀️ - Дрска, аргументативна или самоуверена девојка

Испружени длан заправо указује на особу на рецепцији, која је увек спремна да помогне. Млађе генерације емотикон користе као приказ самопоуздања и узвишености.

😤 - Љутња, фрустрација

Због паре која излази из носа, логично је да на милионе корисника емођија помисли да је у питању негативна емоција која асоцира на бес. Ипак, значење је прилично позитивно. Емођи затворених очију са паром из носа заправо означава ''тријумф'', али са одређеном дозом хвалисања.

😫 - Викање, патња 

Емотикон који многи користе као знак фрустрације или викања заправо приказује ''умор'', то јест човеково лице док је изузетно исцрпљен и исфрустриран због тога.

🙆‍♀️ - Балерина, навијање

Емотикони са женским или мушким ликом који држи обе руке изнад главе заправо приказују ''ОК'' гестикулацију.

🙇‍♂️ - Умор, плакање, учење, нова идеја

Ништа од наведеног - овај емођи представља особу која се клања. С обзиром на порекло емођија, клањање у Јапану означава поштовање или извињење.  

🐔🐓 - Две кокошке? 

У зависности од програма, апликације или мобилног уређаја, оба емотикона могу изледати као бела кокошка. Ипак, емођи беле главе птице је кокошка, а цело тело представља петла.

😵 - ''Убијен сам!''

Иако многи карактери у видео-играма добију ''X'' знакове на очима када су ''убијени'', овај емотикон заправо представља особу која је толико запањена, да јој се завртело у глави.

💀☠️ - Смрт, лобање, пиратска застава

Веома специфичан емођи, за који су наведена објашњења исправна. Међутим, припадници млађих генерација лобање користе као ироничан приказ смеха, уместо класичних насмејаних смајлија. Иако није ''правилно'', коришћење ових емођија за озбиљне теме и разговоре може имати контра-ефекат, јер им се значење скоро потпуно изменило у поп култури.

🙏- Молитва

Постоји неколико теорија да емођи представља ''бацање коске'' тј "дај пет", али то заправо није тачно. Спојене шаке представљају молитву, јер се у јапанској традицији шаке увек склапају испред лица или груди приликом молитве.

🏩 - Розе болница

''Розе болница'' је заправо приказ јапанског ''љубавног хотела'', због чега стоји слово Х, које означава хотел (често се сматра да је у питању болница због енглеске речи hospital). Љубавни хотели су посебни хотели за парове у Јапану у којима се собе изнајмљују по сату, а не по ноћи.

📛 - Љути ''Стоп'' знак

Постоји засебан Стоп знак (⛔), а други црвени емотикон који подсећа на пламенчић је плочица за писање имена.

image