Магазин

Крушке - слатке, а чувају витку линију и здравље

Ако вас крушка до сада није импресионирала и није била међу вашим омињеним воћкама, можда ће њене хранљиве материје и потенцијалне здравствене користи убедити да ипак размислите и чешће је уврстите у јеловнике. Поред тога што је добра за срце, чувају витку линију.
Крушке - слатке, а чувају витку линију и здравље© Karolina Kaboompics/pexels

Многи ће се сложити да су крушке лако доступно воће, али нису баш најпопуларније и често нам међу лимуном и грејпом остану последње у чинији. Ипак, нутриционисти предлажу да их полако уврстимо у исхрану и ојачамо огранизам:

"Одличан су извор дијететских влакана, антиоксиданата, минерала и корисних биљних једињења. Хранљиви састојци крушке доприносе здравственим предностима попут смањеног ризика од одређених болести, а посебно су корисне за здравље црева и срца", објашњава дијететичар Џули Пејс.

Чувају срце и витку линију

Једна крушка средње величине има око 112 калорије, а обезбеђује више од десетине есенцијалних хранљивих материја - витамина Ц, калијума, калцијума, магнезијума, бакра, а веома су богате влакнима.

"Имају мало натријума и не садрже засићене масти. Ова линија хранљивих састојака чини крушке победничким избором хране за смањење ризика од хроничних болести и доприносе здравом варењу", каже Хана Џонс, дијететичар.

Постоје студије које указују да крушке помажу у одржавању витке линије и то баш због влакана.

Доста дијететских влакана је кључно за здраво варење, али управо она често недостају организму: "Крушке обезбеђују обе врсте влакана – растворљива и нерастворљив, што је веома корисно за пробаву", наглашава Џонс. Такође, поменута влакна не само покрећу црева, она су изненађујући и користан елемент исхране за здравије срце. Што више влакана једемо, мањи је ризик од кардиоваскуларних проблема као што су срчани удар, каже једна студија из 2022. године.

Обилују антиоксидансима, смањују ризик од дијабетеса типа 2

"Процијанидини и кверцетин, нуде значајне предности за срце и управо ови антиоксиданси могу побољшати крвне маркере повезане са здрављем срца. Такође, конзумирање крушака доприноси смањеном ризику од дијабетеса типа 2", објашњава Пејс.

image