Магазин

Жудњу за слаткишима могу да сузбију ове намирнице

Слаткиши могу да задовољи непце и душу, али и изазову скок, па нагли пад шећера у крви. Ове осцилације нису добре јер изазивају умор, раздражљивост и анксиозне мисли, кажу истраживања. Како да спречимо ту неутољиву потребу за дезертом или неком чоколадицом? Па, треба пажњу усмерити ка здравој храни која обилује влакнима и протеинима, саветују начници.
Жудњу за слаткишима могу да сузбију ове намирнице© Susanne Jutzeler, suju-foto/pexels

Свима се догађа да с времена на време има ненормалну потребу за слаткишима. После оброка или у току радног времена, једе нам се нешто слатко, посегнемо за чоколадицом, бомбонама или кесићима. Студије показују да 86 посто људи који су имали жељу за храном размишљају заправо о висококалоричним намирницама, посебно оним које садрже чоколаду, пише Евридеј хелт.

Ова навика није добра, али добра вест је та да ако изаберемо здравију храну са високим садржајем хранљивих материја попут протеина и влакана помажемо организму да се спречи нездрава жудња за слатким.

Намирнице које елиминишу жељу за шећером

Боровнице, јагоде, купине, малине се сматрају најбољим намирницама за конзумирање ако имамо жељу за слатким: "Пошто су воће са ниским гликемијским индексом, пружају обиље слаткоће без повећања шећера у крви", каже докторка Дана Елиа.

Један авокадо има око 9 грама влакана, као и здраве мононезасићене и полинезасићене масти, што га чини једном од супер кандидата за борбу против жеље за шећером. Доктори препоручују да се ова намирница дода у салате, смутије како би имала што бољи ефекат на организам.

Пистаћи и сусам се такође високо котирају на листи хране која сузбија жудњу за слаткишима. Многе студије говоре да једење пистаћа утиче на смањење конзумације слаткиша, док је сусам пун здравих мононезасићених и полинезасићених масти, као и влакна, који такође делују на жудњу. 

Можда су веома ситне, али чија семенке су веома јаке у сузбијању жеље за слатким. Наиме, студија је показала да конзумирање ове намирнице са јогуртом повећава осећај ситости, а самим тим умањују жељу за храном богатом простим шећерима. 

Киноа, овас, махунарке, као и хумус су такође позитивни примери и лекари препоручују да овим намирницама обогатимо јеловнике како би смањили неосновану жељу за парчетом торте или колачем.

Стручњаци наглашавају да су се кокосово уље, маслиново уље, јогурт, слатки кромпир, јаја, сир, спирулина показала као веома корисне намирнице које утичу да потреба за шећером буду мања и не тако учестала. Наравно, треба повести рачуна о квалитетној и избалансираној исхрани и водити се тиме да је кључ здравља у умереним количинама и да једна намирница неће само по себи решити проблем.

Који фактори најчешће изазивају жудњу за шећером

Потреба за слаткишима може се појавити наизглед насумично, а лекари кажу да је обично одговорно више од једног кривца. Неки од могућих узрочника су:

Дехидрација

Жеђ често може изгледати као глад или жудња за храном, каже др Елија. Истраживање је показало да су људи "неприкладно" реаговали на знаке глади и жеђи у 62 процента времена. Тачније, били су жедни, а не гладни, али су ипак јели.

Лош квалитет исхране

Квалитет исхране такође игра биту улогу у изазивању жеље за шећером. Уколико конзумирамо више угљених хидрата у односу на протеине и здраве масти, или конзумирамо беле, рафинисане угљене хидрате, повећава се глад и жеља за шећером, каже др Елиа.

Хормоналне промене

За жене, жудња за шећером може бити делимично резултат рада хормона, укључујући естроген, прогестерон и естрадиол. Истраживања откривају да естрадиол може бити повезан са повећањем жеље за храном. Наиме, жене са вишим естрадиолом током лутеалне фазе свог менструалног циклуса, конзумирале су храну богату угљеним хидратима и имале су јачу жељу за слаткишима, резултати су истраживања објављеног у The Faseb журналу.

Стрес

Хронични стрес има директан утицај на жељу за храном, а жеља за храном има велики утицај на индекс телесне масе, кажи истраживања.

image