Магазин

Јогурт помешан са медом постаје здравији, открили су научници

Комбинација меда и јогурта је укусна мешавина коју многи који желе да побољшају здравље једу уз воће, овсене пахуљице, орашасте плодове... Сада је откривено да би додавање једне или две кашике меда у порцију незаслађеног јогурта могло да појача нека његова својста. Како додавање меда у јогурт може да га учини здравијим за нас?
Јогурт помешан са медом постаје здравији, открили су научници© ChatGPT

Осим што је здрав састојак за оне који желе да засладе јогурт, изгледа да мед може да донесе и друге добробити, тако што помаже корисним бактеријама из јогурта да "преживе" своје путовање кроз наш дигестивни систем.

Неке врсте јогурта су допуњене пробиотичким бактеријским сојевима, као што је Bifidobacterium animalis, природни становник гастроинтестиналног тракта многих животиња, укључујући и наш. Претходна истраживања су овај сој повезала са побољшањем гастроинтестиналног здравља и имунолошке функције код људи.

Мед је познат по својим антибактеријским својствима, али је уједно и пребиотик - агенс који подстиче раст или активност корисних микроба у телу онога ко га једе. С обзиром на његов потенцијал за јачање корисних бактерија, истраживачи су се надали да ће сазнати да ли би мед могао помоћи тим бактеријама да издрже "опасности" са којима се суочавају у људском пробавном систему.

Ензими у нашим устима, желуцу и цревима помажу у варењу и олакшавају апсорпцију хранљивих материја, али такође смањују одрживост микроба. Ово је добро када су у питању патогени, али не нужно када су у питању корисне бактерије, према истраживачима. На основу постојећег знања о јогурту и меду, истраживачи су желели да виде да ли је мед у овој улози нешто више од заслађивача.

У првој од две нове студије, истраживачи су спровели лабораторијске експерименте како би истражили како четири сорте меда (луцерка, хељда, детелина и цвет поморанџе) утичу на одрживост бактерије B. animalis у јогурту током симулације варења.

Помешали су јогурт у сваку од четири сорте меда, а затим дозволили бактеријама да расту на док су биле изложене растворима који симулирају једну од неколико течности на које би могли да наиђу у нашим цревима: пљувачку, желудачну киселину, цревну жуч, и ензими.

Ни једна од четири врсте меда није показала значајан утицај на преживљавање бактерија у пљувачки или желудачној киселини - ову резултати су се поклапали са онима у контролним групама, у којима се јогурт комбиновао са шећером или водом.

Међутим, у тестовима дизајнираним да имитирају цревне течности, чинило се да јогурт помешан са медом подржава опстанак корисних бактерија. Ефекат је био најизраженији код меда од детелине, показало је истраживање. Налази су потврдили да упаривање меда са јогуртом подржало опстанак пробиотских бактерија јогурта у цревима, тако да су резултати лабораторијске студије могли да се примене и у стварном свету, код људи.

Пратили су конзумирање комбинације јогурта и меда код преко 60 људи, а након анализирања узорака столице, информација о њиховом пражњењу црева, расположења и општег благостања, приметили су исте резултате: Мед је помогао пробиотским бактеријама да преживе.

Вреди напоменути да је мед и даље шећер, који доноси одређене здравствене ризике, тако да аутори студије не предлажу претеривање у конзумирању ове намирнице. Ипак, осим укуса, ови резултати су још један добар разлог зашто је комбинација ова два састојка препоручљива.

image